1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Historiallinen Finlaysonin alue muutoksen keskellä – tyhjiin tiloihin etsitään uusia käyttäjiä

Tampereen Finlaysonin alueella tyhjenivät hiljattain sekä taiteen ja media-alan koulutuksen tilat että museo- ja taidegalleriatilaa. Uusia käyttäjiä etsitään parhaillaan.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Tampereen Finlaysonin alueen pitkässä historiassa on jälleen kääntymässä uusi lehti. Viime kuukausina tyhjentyneille tiloille etsitään parhaillaan uusia käyttäjiä.

Autioina ovat muun muassa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja median koulutukselta jääneet tilat. TTVO:n opiskelijat muuttivat syksyllä Tampereen Tohlopissa sijaitsevaan Mediapolikseen.

Vuoden alussa hiljeni myös TR1 Taidehalli. Tampereen kaupunki sulki TR1:n säästösyistä.

TR1 ehti toimia Finlaysonilla kymmenisen vuotta. Sen näyttelyjä järjestivät muun muassa Tampereen taidemuseo, Valokuvakeskus Nykyaika ja mediamuseo Rupriikki.

Kaupunki vuokraa TR1:n ja Finlaysonilta museokeskus Vapriikkiin muuttaneen mediamuseo Rupriikin tiloja vähintään viikon jaksoissa. Tilat jäivät kaupungin vastuulle, sillä vuokrasopimus vakuutusyhtiö Varman kanssa päättyy vasta tämän vuoden lopulla.

Kaupungin mukaan tiloille on riittänyt kysyntää. Osa tiloista on varattu jo koko kesäksi ja myös syksyn varauskalenterissa on runsaasti merkintöjä.

Vakuutusyhtiö Varman mukaan Finlaysonin alueella on tyhjillään myös jonkin verran muita tiloja, kuten aina on tilanne. Kiinteistöpäällikkö Hannu Bomanin mukaan heikko taloudellinen tilanne näkyy tilakysynnässä. Suurin osa Finlaysonin alueen tiloista on liiketiloja.

Finlayson sai alkunsa, kun skotlantilainen James Finlayson perusti konepajan ja valimon Tampereelle vuonna 1820. Finlaysonin tehtaasta tuli puuvillatehdas vuonna 1828.