1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uudistettu äitiyspakkaus kannustaa imettämään – katso videolta uudet kuosit

Uudessa äitiyspakkauksessa on mukana enemmän toivottuja kietaisubodeja ja kuumemittari. Pienokaisen talvihaalarin saa nyt avattua pussimalliseksi. Tuttipulloa ei äitiyspaketissa ole mukana.

Äitiyspakkaus.
Uudessa äitiyspakkauksessa on mukana enemmän toivottuja kietaisubodeja ja kuumemittari. Pienokaisen talvihaalarin saa nyt avattua pussimalliseksi. Kelan etuuspäällikkö Suvi Onninen ja kotiäiti Heidi Ruppa kertovat pakkauksen sisällöstä.

Kela on julkistanut tänään uuden äitiyspakkauksen sisällön.

Uudessa äitiyspakkauksessa on mukana muun muassa enemmän perheiden toivomia kietaisubodeja ja kuumemittari. Pienokaisen talvihaalarin saa nyt avattua pussimalliseksi, mikä pidentää haalarin käyttöikää. Vauvan ruokalappua voi käyttää myös halutessaan vauvan huivina.

Perinteisesti suosituimmat tuotteet ovat olleet peitemakuupussi, ulkohaalarit ja body-asut. Näitä on mukana edelleenkin, ja tuotevalikoima on pitkälti aiempien vuosien kaltainen. Kaikkiaan pakkauksessa on mukana 54 tuotetta.

Uuden paketin vauvanvaatteiden värimaailma on vihreää, turkoosia, harmaata ja valkoista. Kuva-aiheina ovat pöllöjen ja jänisten kaltaiset metsän asukkaat sekä eksoottiset eläimet kuten kirahvit, norsut ja apinat.

Maailmalla paljon huomiota saanut pahvipakkaus on myös saanut uuden visuaalisen ilmeen. Ulkoasun on suunnitellut Reeta Ek. Jonossa Mars -kuvituksessa sorsaperhe taapertaa kesä- ja talvimaisemissa.

Imetys yksi painopisteistä

Tuttipulloa ei äitiyspaketissa ole mukana. Syyksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Johanna Lammi-Taskula kertoo halun tukea ennemminkin imetyksen onnistumista. Imetyksen avuksi on mukana myös nännivoide. Myös kirjallisia materiaaleja on vähennetty, koska niiden arvellaan monilla menevän lukemattomina roskiin.

Kela kertoo painottavansa tuotteiden valinnassa turvallisuutta ja on huomioinut myös ympäristötekijöitä. Valmistajilta Kela on edellyttänyt ympäristöystävällisyyttä, esimerkiksi kierrätysmateriaaleja tai ympäristöystävällisempää puuvillaa. Vuodesta 2000 lähtien pakkauksessa on ollut kestovaippoja ja sideharsoja.

Suomalaisuus ei ole sallittu kriteeri

Kela on kilpailuttanut paketin tuotteet hankintalainsäädännön mukaisesti. Tuotteiden kotimaisuutta ei siksi juuri voi painottaa. Vaikka valmistuttaja olisikin suomalainen, nykyään kotimaista vaateteollisuutta ei paljon ole. Suuri osa äitiyspakkauksenkin tuotteista valmistetaan Aasiassa.

Aiemmat äitiyspakkaukset jaetaan loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa tuleville äideille. Äitiysavustusta on haettava viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua synnytysaikaa.