1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kypärä on vanhukselle tärkeämpi kuin taaperolle

Neurokirurgi pitää konttauskypäriä turhina, koska yhtään aivovammaa ei ole saatu kontatessa kellahtaessa. Ikäihmisellä sen sijaan aivot ovat kutistuneet, jolloin kallonsisäisen verenvuodon riski kasvaa.

Kotimaan uutiset
Plkupyörä ja kypärä
Yle

Lapsen kallo ei ole yhtään sen iskunkestävämpi kuin aikuisen, pikemminkin päin vastoin. Aikuisen kallon luut ovat paksumpia kuin lapsella.

Lapsen päähän ei kuitenkaan kaatuessa yleensä satu yhtä pahasti kuin aikuisella. Taustalla ovat yksinkertaiset fysiikan lait – lapsi kaatuu matalammalta, joten vauhti ehtii kiihtyä vähemmän.

– Lapsen pää on joustava noin yhteen ikävuoteen asti kun kallon luut eivät ole vielä luutuneet toisiinsa. Syntymäkin perustuu siihen, että kallo voi muovautua syntymän hetkellä, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan neurokirurgian ylilääkäri Pauli Helen.

Konttauskypärä on turha

Konttauskypärää Helen pitää turhana.

– En muista yhtään tapaturmaa, jossa kontatessa olisi saanut aivovamman. Jos kontatessa kaatuu kyljelleen, isku on hyvin vähäinen, Helen sanoo.

Konttauskypärät taitavatkin suojata enemmän vanhempien tunteita kuin lapsen päätä.

Ikäihmiselle kypärä on tärkeä

Iän karttuessa kypärä muuttuu yhä tärkeämmäksi.

– Iän myötä aivot kutistuvat, eivätkä enää aivan täytä koko kalloa. Tyhjän tilan täyttää aivoneste, ja päähän kohdistuvat iskut ja täräykset voivat helpommin aiheuttaa verenvuodon, Helen sanoo.

Aivojen kutistuminen tapahtuu yli 70-vuoden iässä. Verenvuodon riskiä lisää myös se, että ikäihmiset käyttävät aspiriinia verenohennuslääkkeitä aivoveritulpan estoon.

– Verrattuna niihin, jotka eivät käytä aspiriinia, aspiriinin käyttäjillä on kolmin- nelinkertainen riski saada kolauksesta aivoverenvuoto.

Pauli Heleniä haastatteli Yle Keski-Suomelle Minna Matintupa.

Lue seuraavaksi