Nuoriso-ohjaaja herättelisi läsnäoloa ja yhteisöllisyyttä lautapeleillä

Kun nuorisotalon hankintoihin kysytään vinkkiä nuorilta, toivelistan ykkösijoilla on harvoin lautapelejä Afrikan Tähdestä Aliakseen. Nuoriso-ohjaaja Tarja Harju-Karhula puolustaa perinteisiä pelejä vahvasti niihin liittyvän vuorovaikutuksen vuoksi.

ilmiöt
YLE / Kia-Frega Prepula

– Harvemmin tullaan sanomaan, että hommaisitko tänne uuden Trivial Pursuitin. Selvästi kovempi kysyntä on pleikkaripeleillä, toteaa pitkäännuoriso-ohjaajana Kokkolassa työskennellyt Tarja Harju-Karhula.

Nuorisotalolla PlayStation kiinnostaa eniten alakouluikäisiä, mutta yläkoululaiset saattavat iltaa istuessaan pelata usein myös lautapelejä. Eniten kiinnostavat tieto- ja korttipelit.

Täälläkin monesti istutaan vierekkäin kännyköiden kanssa. Kasvokkainen vuorovaikutus ja läsnäolo ovat tärkeitä asioita.

Tarja Harju-Karhula, Kokkola

– Tykkään semmoisista peleistä, joissa on haastetta. Pidän esimerkiksi tietopeleistä, kertoo Kokkolan Halkokarin nuorisotalon lautapelipäivään osallistunut Aleksis Hämäläinen.

Harju-Karhula toivoo, että lautapelien suosio kasvaisi rytinällä. Hänen mukaansa se luo yhteisöllisyyttä, jossa oikeasti huomioidaan toinen ihminen.

– Täälläkin monesti istutaan vierekkäin kännyköiden kanssa. Kasvokkainen vuorovaikutus ja läsnäolo ovat tärkeitä asioita – kaikille ihmisille, Harju-Karhula muistuttaa.