1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus varaa lähes sata miljoonaa euroa ja perustaa uuden yhtiön Talvivaara-järjestelyihin

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan valtio perustaa uuden Terrafame-yhtiön, jonka kautta osallistuttaisiin Talvivaaran kaivosta koskeviin järjestelyihin. Asiassa ei ole vielä löytynyt kaupallista ratkaisua, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoo tiedotteessa.

Talvivaara
Talvivaaran kaivosalue Sotkamossa.
Talvivaaran kaivosalue Sotkamossa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallitus täydentää lisätalousarvioesitystään 97 miljoonan euron määrärahalla, työ- ja elinkeinoministeriö tiedottaa. Määrärahan kerrotaan liittyvän Talvivaaran kaivosta koskeviin mahdollisiin järjestelyihin.

Eduskunnan istuntokausi päättyy maaliskuun 13. päivänä. Tämän vuoksi määrärahaesitys on tehtävä tilanteessa, jossa kaivostoiminnan jatkosta ei ole varmuutta, ministeriö toteaa.

Tiedotteen mukaan määräraha mahdollistaa yritys- ja omistusjärjestelyihin osallistumisen. Vaihtoehtoisesti se mahdollistaa kaivoksen sulkemiseen tähtäävien toimien aloittamisen.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo valtion myös perustaneen uuden Terrafame-osakeyhtiön, jotta Talvivaaran kaivosta koskeviin järjestelyihin voidaan tarpeen tullen osallistua. Valtio omistaa Terrafamen kokonaan.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoo tiedotteessa, että valtion ja Terrafamen on oltava toimintakykyisiä kaikissa vaihtoehdoissa. Hänen mukaansa Talvivaaran kaivoksen tilanne on valtion kannalta "erittäin monitahoinen" eikä asiassa ole toistaiseksi löytynyt kaupallista ratkaisua.

– Mikäli kaivostoiminnalle Talvivaarassa löytyisi jatkaja, valtio voi mahdollisesti tulla vähemmistöosakkaaksi uudessa perustettavassa kaivosyhtiössä ja valtiolla on siten oltava valmius tarvittavien järjestelyjen tekemiseen. Jos kaivostoiminnalle ei kuitenkaan löydy jatkajaa, on valtion erikseen arvioitava parasta toimintalinjaa ja jopa kaivoksen mahdollista alasajoa.

– Nyt esitettävät toimet tarjoavat työkaluja kaikkiin eri vaihtoehtoihin varautumisessa, Vapaavuori sanoo.

Lue seuraavaksi