Yle Ateenassa: Kreikkalaiset epäilevät talouspakettia

Nyt on olennaista se, miten Kreikan velkojat suhtautuvat maan laatimaan säästöohjelmaan. Kreikkalaiset eivät välttämättä usko itsekään, että uudistuslista menisi läpi sellaisenaan, arvioi Ylen avustaja Sara Saure Ateenassa.

talous
Mielenosoittajia Ateenassa.
Mielenosoittajia Ateenassa 20 . helmikuuta.Yannis Kolesidis / EPA

Kreikan uusi esitys talouden vakauttamisesta näyttää noudattavan melko uskollisesti hallituksen aiemmin lupaamaa linjaa, arvioi Ateenassa oleva Ylen avustaja Sara Saure.

Kreikan laatimassa ohjelmassa keskeisiä kohtia ovat inhimillisen hädän helpottaminen ja palkansaajien aseman parantaminen. Kreikkalaisia luvataan myös suojata ulosotoilta ja verovelkaisille luvataan lisää aikaa rästiensä hoitamiseen. Hallitus lupaa niin ikään jatkaa julkiselta sektorilta irtisanottujen palauttamista töihin.

Sauren mukaan olennaista nyt on se, miten Kreikan velkojat suhtautuvat tällaiseen ohjelmaan. Kreikkalaiset eivät välttämättä itsekään usko, että uudistuslista menisi läpi sellaisenaan, Saure arvioi. Talouspaketti on lähinnä pohja niille neuvotteluille, joita Kreikka tulee käymään kevään aikana velkojiensa kanssa.

Päähallituspuolue Syrizan riveissä on herännyt myös napinaa pääministeri Alexis Tsiprasia ja hallituksen liian myöntyväiseksi moitittua linjaa kohtaan.

Puolueen vasemman laidan mielestä Tsipras on pyörtänyt aiemman linjansa, jonka mukaan niin sanotulle troikalle ei tehdä mitään myönnytyksiä. Tämän kolmikon muodostavat EU:n komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Troikasta puhutaan nyt vastustajien sijaan yhteistyökumppaneina. Vasemman laidan mielestä Tsipras on nöyrtymässä kansainvälisen suurpääoman edessä.