Viron itsenäisyyspäivän paraati järjestetään lähellä Venäjän rajaa

Paraati Narvassa on poikkeuksellisen suuri ja siihen osallistuu Viron Nato-liittolaisia.

Ulkomaat
Itsenäisyyspäivän juhlamenoa Tallinnassa .
Itsenäisyyspäivän juhlamenoa Tallinnassa 2010.Valda Kalnina / EPA

Virossa juhlitaan tiistaina Viron itsenäistymisen 97-vuotispäivää. Virallinen juhlinta keskittyy tänä vuonna Venäjän rajalle Narvaan.

Päivän alkajaisiksi nostettiin salkoon Viron valtiolippu sekä Tallinnassa Toompeanmäellä ja Narvassa Hermannin linnoituksessa. Linnoitusta vastapäätä Narvajoen takaa alkaa Venäjä.

Narva on valtaosin venäjänkielinen kaupunki. Vain viitisen prosenttia asukkaista on vironkielisiä. Itsenäisyyspäivän valtiollinen vietto Narvassa on yksi valtiovallan tavoista korostaa, että kielikysymyksestä huolimatta Narva, maan kolmanneksi suurin kaupunki, on olennainen osa Viroa.

Narvassa järjestettiin sotilasparaati viimeksi kuusi vuotta sitten. Tuolloin katsojia oli tuhansia, ja vastaanotto arvioitiin lämpimäksi. Tänä vuonna paraatia on valmisteltu jännittyneissä tunnelmissa, sillä Ukrainan tilanteen ja Baltian pelkojen vuoksi itsenäisyyden juhlinta Venäjän tuntumassa on saanut erityismerkityksen.

Keskipäivällä järjestettävään sotilasparaatiin osallistuu Viron joukkojen lisäksi Nato-liittolaisia muun muassa Yhdysvalloista, Espanjasta ja Hollannista. Kaikkiaan paraati joukkoineen ja sotakalustoineen on poikkeuksellisen suuri.

Itsenäisyyttä juhlitaan Suomen tavoilla

Muutoin itsenäisyyspäivän juhlinta sujuu varsin samoilla tavoin kuin Suomessa, josta monet tavat onkin omaksuttu Viron saatua itsenäisyytensä takaisin vuonna 1991.

Itsenäisyyspäivään kuuluvat niin aamupäivän juhlajumalanpalvelus, joka tänä vuonna järjestettiin Narvan luterilaisessa Aleksanterin kirkossa, kuin kunniamerkkien myöntäminen ansioituneiksi katsotuille kansalaisille, joita tänä vuonna on lähes sata.

Illalla presidentti Toomas Hendrik Ilves puolisoineen kättelee noin 800 vierasta, jotka on kutsuttu juhlimaan tasavallan syntymäpäivää.

Ne, joita ei ole kutsuttu presidentin vastaanotolle, voivat noudattaa kotisohvalla toista Suomesta omaksuttua tapaa: Ylen esittämää Tuntematon sotilas -elokuvaa vastaa Nimet marmoritaulussa -elokuvan jokavuotinen esittäminen. Filmi kertoo vapaussotaan osallistuneista koulupojista.