Rovaniemen Valistustalon kohtalo voi venyä vuosia

Rovaniemen Valistustalon kohtalo voi ratketa vasta vuosien päästä, arvioi kiinteistön omistaja LYY-Kiinteistöt Oy. Lapin ely-keskus pohtii parhaillaan, esittääkö se rakennuksen suojelemista.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY)
Talo
Valistustalo Valtakadulla Rovaniemellä.Miikka Miinala / Yle

Ylitarkastaja Jani Hiltunen Lapin ely-keskuksesta sanoo, että suojelupäätöksen tekemiseen on vielä noin vuosi aikaa. Hiltunen ei ota kantaa siihen, kauanko asian päättäminen virastossa kestää. Hän ei myöskään kerro, aikooko ely-keskus esittää suojelua. Suojelusta päättää yksikön päällikkö Kaisa Pekkala, asian valmistelee Jani Hiltunen.

LYY-kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Liisa Ansala arvioi, että ely-keskus ajaa Valistustalon suojelemista.

Jos Lapin ely-keskus esittää Valistustalon suojelemista, asiasta menee ympäristöministeriön vahvistettavaksi. Ministeriön ratkaisusta puolestaan voi valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Jos taas ely-keskus ei esittäisi suojelua, asiasta voi valittaa ympäristöministeriöön.

– Tässä on vielä aika monta vuotta edessä, Ansala toteaa.

Valistustalon kohtaloa puidaan jo tällä hetkellä Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa. Lapin ely-keskus on valittanut Rovaniemen kaupungin rakennusluvasta, jonka se myönsi rakennusyhtiö Lemminkäiselle. Lemminkäinen purkaisi Valistustalon ja rakentaisi tilalle kerrostalon.