Yle Uutiset mukana huumeratsiassa: "Tänään saimme viisi tuuheaa kasvia"

Huumeet työllistävät poliisia yhä enemmän myös Satakunnassa. Runsas vuosi sitten perustettu Lounais-Suomen poliisilaitoksen kenttävalvontaryhmä on tekemisissä huumeiden kanssa päivittäin. Yle Uutisten toimittaja pääsi poliisin mukaan kotietsintäkeikalle.

Kotimaa
Pienehkö marihuanaviljelmä kasvatusteltassa
Lounais-Suomen poliisilaitos

On menossa poliisin kenttävalvontaryhmän tavallinen työpäivä. Kesken poliisin kotietsintäoperaation radiopuhelimen kohinan keskeltä erottuu ääni: "Toisessakin asunnossa on poltettu kannabista".

Ylikonstaapeli Jouni Uusitalo tekee nopean päätöksen. Hän lähettää ryhmänsä tutkimaan myös sen läpikotaisin.

– Portaikossa siviilipukuista poliisia vastaan tuli henkilö, joka kertoi pössytelleensä juuri kotona. No ei hän sitä nyt toki omasta aloitteesta kertonut. Kollegat päättivät jututtaa kaveria, koska heillä heräsi epäilyksiä, Uusitalo kertoo.

Kahdesta rinnakkain käynnissä olevasta tilanteesta huolimatta poliisit pysyvät rauhallisina. Se on heille arkipäivää. Toimittajan läsnäolon pakottamana ylikonstaapeli Jouni Uusitalo ja rikosylikonstaapeli Kari Halminen ovat jääneet tarkkailemaan sadan metrin päähän kohteesta, jotta tarkastukseen joutuneiden henkilöllisyys pysyy suojattuna.

– Tällä hetkellä marihuanaa tuntuu olevan aika paljon liikkeellä. Huumeet työllistävät niin paljon kuin siihen pystyy panoksia pistämään, Uusitalo toteaa.

Siviilipoliisi kuin jenkkisarjasta

Reilu vuosi sitten perustetun Lounais-Suomen poliisilaitoksen kenttävalvontaryhmän tehtäviin kuuluu kaikkea aina jääkiekko-otteluiden valvomisesta koululaisten valistamiseen ja autoilijoiden puhalluttamiseen. Jokaisesta keikasta saattaa kuitenkin nousta syitä epäillä huumausainerikosta.

Esimerkiksi tavallinen puhallusratsia voi poikia kotietsinnän, jos ajoneuvosta löytyy jotain poikkeuksellista. Huumeet ovat osana työtehtäviä lähes päivittäin.

Ulkopuolisen silmin tilanne on kuin suoraan amerikkalaisesta poliisisarjasta. Siviilipukuinen poliisi voisi olla jostain New Yorkin pahamaineisilta kulmilta lippis vinossa, huppari niskassa ja löysissä farkuissa. Kenttävalvontaryhmään kuuluu myös muun muassa terävä naispoliisi ja kokeneet konkarikonstaapelit. Rutiinioperaation leppoisuudesta huolimatta tavallisen tallaajan mielikuvitus ei malta pysyä aloillaan.

Saaliiksi myös kotikutoinen tuuletusjärjestelmä

Asunnot saadaan tyhjennettyä ja saalis lastataan maijan perään. Kasvien haju käy nenään uskomattoman pistävänä ja orastava päänsärky ilmoittelee itsestään. Täyskasvuisen marihuanapuskan hajua voisi kuvailla tärpätin, kissanpissan ja vastaleikatun nurmikon sekoituksena. Juuri siitä syystä poliisin haaviin jäi myös kotikutoinen koneellinen tuuletusjärjestelmä.

– Tämä on hyvin tyypillistä, mitä kotietsinnässä löytyy. Tänään saimme viisi tuuheaa kasvia, kymmenkunta kasvin pistokasta sekä kasvatusteltan, luettelee rikosylikonstaapeli Kari Halminen.

Pelkästään yhden perjantaivuoron aikana kenttävalvontaryhmä takavarikoi useita satoja grammoja kannabista. Määrä on huomattava, koska kuivattu kasvinlehti ei paljoa paina. Sataan grammaankin mahtuu paljon tavaraa.

– Tässä työssä tulee vastaan kaikenlaista. Huolestuttavinta kuitenkin on, että osa käyttäjistä on mopoikäisiä, eli 15–16-vuotiaita. Se pistää miettimään. Lähtökohdat elämään eivät ole kovin hyvät, jos marihuanan takia koulut jää kesken, Jouni Uusitalo toteaa.