Lääkäri ei lämpene vesirokkokutsuille: "Kuinka järkevää on sairastuttaa lapsi tautiin, jota vastaan on rokote?"

Vesirokko on tauti, joka yleensä sairastetaan lapsena. Jos haluaa varjella lasta taudilta, voi ostaa rokotteen. Vesirokkorokotetta on yritetty saada mukaan kansalliseen rokoteohjelmaan.

terveys
vesirokko lapsella
Päivi Meritähti / Yle

Kun lapsi sairastaa vesirokon, se tietää vanhemmallekin poissaoloa töistä. Perusterve lapsi sairastaa vesirokkoa viikon verran, jälkitautien kanssa pidempään.

Vesirokkotapauksia arvioidaan Suomessa olevan vuosittain noin 57 000. Terveydenhuollon palveluja vaatineita vesirokkotapauksia on vuosittain noin 7 000.

Vesirokkoa voi ehkäistä rokotteella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittaa, että vesirokkorokote otetaan mukaan kansalliseen rokoteohjelmaan. Viimeksi syksyllä 2014 vesirokkorokote jätettiin pois valtion talousarvioesityksestä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan vesirokkorokote maksaisi noin 4 miljoonaa euroa vuodessa, jos se olisi mukana rokotusohjelmassa. Laskelmien mukaan säästöjä rokote toisi yhteiskunnalle noin 14 miljoonaa euroa vuodessa.

– Kustannusvaikuttavuuslaskelmien mukaan vesirokkorokote on riittävän kustannusvaikuttava. Rokote säästäisi yhteiskunnan menoja, kun laskelmissa otetaan huomioon sekä terveydenhuollon kustannukset että vanhempien sairauspoissaolojen väheneminen, sanoo Nohynek.

Suomalainen asiantuntijatyöryhmä on tähän mennessä kahteen otteeseen ehdottanut, että rokote otetaan mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan.

Tartuttaako lapsi tahallaan vai ei?

Moni suomalaislapsi sairastaa vesirokon jo lapsena. Sosiaalisessa mediassa levitetään sanaa, jos perheessä on vesirokkoa tarjolla. Vesirokko tarttuu helposti, joten lyhytkin vierailu vesirokkoperheessä voi antaa tartunnan.

Kuinka järkevää on sairastuttaa lapsi tautiin, jota vastaan on myös rokote olemassa?

ylilääkäri Hanna Nohynek

– Kuinka järkevää on sairastuttaa lapsi tautiin, jota vastaan on myös rokote olemassa? Vesirokko ei ole mikään lievä lastentauti vaan siihen liittyy vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuume ja aivotulehdus.

Erityisesti raskaana olevalle vesirokko on vaarallinen – sekä äidille että sikiölle. Vesirokko on viruksen aiheuttama tarttuva tauti. Terveillä lapsilla se paranee noin viikossa. Aikuisen vesirokko voi olla vakava.

Rokote suojaa vesirokolta, mutta ei vyöruusulta

Vesirokkorokotetta on ollut saatavilla jo 20 vuotta. Viime vuonna rokotetta myytiin 13 000 annosta. Nousua edellisvuodesta on ollut jonkin verran, kertoo rokoteyksikön johtaja Essi Saravuo GSK:lta.

– Arvion mukaan joka kymmenes suomalainen lapsi on saanut vesirokkorokotteen. Isoja alueellisia eroja on, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi.

Arvion mukaan joka kymmenes suomalainen lapsi on saanut vesirokkorokotteen.

ylilääkäri Hanna Nohynek

Vesirokkorokotetta saa ostaa apteekista reseptillä. Kansallinen asiantuntijatyöryhmä suosittaa, että rokotteen ensimmäinen annos otetaan vuoden iässä ja toinen annos kuuden vuoden iässä.

Vesirokkorokotetta ei käytetä suojaamaan vyöruusulta, vaan vyöruusulle on oma rokotteensa.

Kansallinen asiantuntijaryhmä on tutkinut kirjallisuutta siitä, vaikuttaako vesirokkorokottaminen vanhemman väestön vyöruusun lisääntymiseen. Aikanaan sairastettu vesirokko voi aktivoitua myöhemmin vanhemmalla iällä aiheuttaen vyöruusun.

– Asiantuntijat ovat olleet huolissaan siitä, että jos suurin osa lapsista rokotetaan, pysähtyy viruksen luonnollinen kierto. Tämä mahdollisesti johtaisi vyöruusun lisääntymiseen vanhemmissa ikäryhmissä. Ei ole kuitenkaan osoitettu, että vyöruusu olisi lisääntynyt niissä maissa, joissa vesirokkorokote on mukana kansallisessa rokotusohjelmassa.

Vesirokkorokote on mukana ainakin Japanin, Yhdysvaltojen ja Saksan kansallisissa rokoteohjelmissa. Näissä maissa vyöruusu ei ole lisääntynyt, mutta vakavat vesirokkotapaukset ovat vähentyneet huomattavasti.