Hyppää sisältöön

Euroryhmän Dijsselbloem toiveikas: Kreikka takaisin toipumisen raiteelle

Euromaat valmistautuvat keskustelemaan Kreikan listasta iltapäivällä.

Jeroen Dijsselbloem Kuva: Stephanie Lecocoq / EPA

Euroryhmä sai myöhään maanantaina Kreikan esityksen, millaisia rakenneuudistuksia se haluaisi toteuttaa.

– Kreikka esitteli listansa eilen. Aika myöhään, mutta ajoissa kuitenkin, Jeroen Dijsselbloem sanoi puhuessaan europarlamentin talousvaliokunnalle aamupäivällä.

Marssijärjestys Kreikka-asiassa menee seuraavasti: Kreikan velkaohjelman valvojat komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto käsittelevät Kreikan esitystä päivällä. Jos ne ovat yhtä mieltä, euromaat käsittelevät Kreikka-asian iltapäivällä puhelinkokouksessaan. Myöhemmin osa euromaiden parlamenteista käsittelee asian.

Jos euromaat hyväksyvät Kreikan tänään toimittaman listan, Kreikan velkaohjelmaa jatketaan neljällä kuukaudella. Jos ehdot toteutuvat, Kreikka saa viimeisen lainaeränsä, 7,2 miljardia euroa. Se turvaa Kreikan rahoituksen siihen asti, että seuraavasta ohjelmasta voidaan neuvotella.

Euroryhmän puheenjohtaja ei vielä arvioinut, mihin lopputulokseen instituutiot eli entinen troikka päätyy. Hän kuitenkin kuvaili, että velkaehtojen joustavuutta käytetään parhaalla mahdollisella tavalla. Sovitut uudistuksen voidaan korvata toisilla, jos niillä päästään tavoiteltuun opputulokseen.

Dijsselbloem itse toivoi, että asia etenisi tänään niin, että Kreikan kanssa päästään suunnittelemaan tulevaa. Hän käytti jopa Kreikan markkinoimaa termiä sillasta.

– Perjantain sopimus ja toivomani tämän päivän eteneminen ja kansallisten parlamenttien hyväksyntä toivottavasti palauttavat luottamuksen kaikkien osapuolten välille ja saavat Kreikan toipumisen taas raiteilleen.

Kreikan vaalien jälkeinen prosessi on näyttänyt sekavalta ja sisältänyt lukuisia äkkikäännökiä. Dijsselbloem ei halua antaa tyylipisteitä.

– Tarvitsimme ajan. Kreikan hallitus tarvitsi muutaman viikon tajutakseen, missä tilanteessa Kreikka oli poliittisesti ja taloudellisesti. Euroryhmässä piti keskustella, miten sopimuksia voidaan tai ei voida muuttaa. En aio katsoa taaksepäin arvioidakseni, miten prosessi meni, se oli tarpeellinen.

Dijsselbloem ei paljastanut Kreikan listaa. Hän kuitenkin korosti, että eteenpäin ollaan menossa.

– Yhdyn komission ja EKP:n näkemykseen, että Grexit ei ole pöydällä siitä ei puhuta, siitä ei valmistella mitään. Tavoitteeni on pitää euroryhmä kasassa. Joskus se on vaikeaa ja tulee ongelmia, ja lopulta pääsemme sopimukseen. Siihen olen sitoutunut, Dijsselbloem sanoi.