Keskipohjalainen ICT-ala kesti Nokian myllerrykset – digitalisaatio luo työpaikkoja

Tietotekniikka-alan kasvu ei pysähtynyt Keski-Pohjanmaalla Nokian kännykkäbisneksen vaikeuksiin. Alueelta löytyy useita kasvuyrityksiä, jotka ovat menestyneet valtakunnallisesti.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

ICT-ala on jatkanut kasvuaan Keski-Pohjanmaalla huolimatta Nokian alihankkijoiden vaikeuksista. Tieto- ja viestintäteknologia työllistää 1 300 keskipohjalaista noin 160 yrityksessä.

– Uskoisin alueen ICT-alan olevan aika vahva, aika paljon työpaikkoja on syntynyt viime vuosina. Vaikka tiettyä vaihtuvuutta yrityksissä on ollut, niin silti työpaikkoja on syntynyt aina vain lisää. Edelleen vaikuttaa siltä, että kasvua on tulossa, sanoo kokkolalaisen Alfame Systemsin toimitusjohtaja Kai Korpi.

Kokkolanseudun kehitysyhtiön Kosekin yrityskehittäjä Sami Viljanen kuvaa keskipohjalaista ITC-teollisuutta monipuoliseksi. Joukossa on ohjelmistotaloja, sisällöntuottajia ja tietoliikennealan yrityksiä.

Edelleen vaikuttaa siltä, että kasvua on tulossa.

Toimitusjohtaja Kai Korpi

– Nokian vaikeudet muuttivat alan rakennetta, alihankintayritykset ovat häipyneet pois kuvasta. Mutta nämä yritykset tai niiden osaajat ovat löytäneet muita business-malleja. Siitä on seurannut vain hyvää, sanoo Sami Viljanen.

Kokkolan päätös keskittää ITC-alan yrityksiä samaan rakennukseen 2000-luvun alussa saa kiitosta yrittäjiltä. Esimerkiksi Alfame on muuttanut kymmenen vuoden aikana talon sisällä useita kertoja tilatarpeensa kasvaessa. Tällä hetkellä iParkin seinien sisällä Vaasantien sillan kupeessa työskentelee noin 340 työntekijää.

Kasvu vaatii jatkuvaa kehittämistä

Kokkolalainen Alfame Systems on palkittu muun muassa Innosuomi- ja Vuoden nuori -yrittäjä-palkinnoilla. Maan teknologiayrityksiä mittaavalla kasvuyrityslistalla Alfame oli sijalla 42. Parikymmentä työntekijää työllistävä yritys on kasvanut 30 prosentin vuosivauhtia.

Kai Korpi Kuva: Kalle Niskala / Yle

– Kasvu vaatii jatkuvaa kehittymistä. Missään vaiheessa ei saa jäädä oleilemaan ja odottelemaan, vaan on panostettava jatkuvasti rajustikin kehitystoimintaan ja meidän tapauksessa rekrytointi ja työntekijöistä huolehtiminen on meidän tapauksessa avainasemassa, sanoo toimitusjohtaja Kai Korpi.

Alfame Systemsin Patentti- ja rekisterihallitukselle kehittämä taloushallinnon ohjelmisto nimettiin tällä viikolla Suomen parhaaksi julkishallinnon ohjelmistoprojektiksi. Menestyvillä yrityksillä on jatkuvasti haku päällä sopivien työntekijöiden löytämiseksi. Tällä viikolla Alfame laittaa neljä työpaikkaa hakuun. Yritys hakee työntekijöitä Kokkolan lisäksi Helsingin toimipisteeseen.

– Oulusta on toistaiseksi tullut vähän hakijoita. Enemmän meille on tullut paluumuuttajia Etelä-Suomesta.

Teollinen internet hiipii esineisiin

Tällä hetkellä alalla puhutaan paljon teollisen internetin tuomista kasvumahdollisuuksista. Tällä tarkoitetaan sitä, että laitteet kommunikoivat keskenään, esimerkiksi rikkoontumassa oleva laite ottaa itse yhteyttä huoltoon. Yhä useampi esine, tai jopa vaate, on yhteydessä tietoverkkoihin. Tämä avaa ohjelmistosuunnittelijoille paljon mahdollisuuksia, esimerkiksi kertyvän tiedon analysointi on yhä tärkeämpää.

– Koko digitalisaatio tuo erittäin suuria mahdollisuuksia. Minun toivomus on, että suomalaiset yritykset lähtevät mukaan sen kehittämiseen, koska muuten tippuu kelkasta. Markkinoilla on näkynyt jo niitä, jotka eivät ole riittävän aikaisin reagoineet, painottaa Korpi.

Alalla oli aluksi yhtenä kompastuskivenä markkinointi. Insinöörivetoisissa yrityksissä ei aina ymmärretty tätä puolta, kun huomio kiinnittyi vain teknisiin ratkaisuihin. Viljanen ja Korpi ovat sitä mieltä, että asiat ovat tässä suhteessa parantuneet.

– Kyllä siinä vieläkin haasteita on. Mekin lähdettiin panostamaan tosissaan markkinointiin myöhään, itse asiassa ja olemme vielä hieman vaiheessa. Aika moni yritys heräsi vasta 2008-9 markkinointi- ja myyntipuolen kehittämiseen, pohtii Korpi.