1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomi hyväksyy Kreikan lainaohjelman pidennyksen

Euromaat keskustelevat Kreikan esittämistä uudistuksista iltapäivällä. EU-ministerivaliokunta hyväksyy ehdotuksen.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras saapui ministerien tapaamiseen Ateenassa 24. helmikuuta. Kuva: Aris Messinis / AFP / Lehtikuva

Suomi hyväksyy Kreikan säästölistan. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Kreikan esittämä toimenpidelista on riittävän kattava, ja Suomi voi näin ollen hyväksyä lainaohjelman pidennyksen. Ratkaisu vastaa Suomen alun perin asettamia neuvottelutavoitteita.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) kertoo tänään tiistaina iltapäivällä tarkemmin euroryhmän puhelinkokouksen tuloksista.

Kreikka on toimittanut listansa viime yönä euroryhmälle ja velkaohjelman valvojille. Listaa ei ole vielä julkistettu virallisesti, mutta lista on vuodettu eri uutisvälineille ja se löytyy Twitteristä esimerkiksi italialaisen uutistoimiston Ansan sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lista on huomattavasti kattavampi kuin siitä viime päivinä liikkuneet alustavat versiot. Pääpaino on kuitenkin ennakoidusti korruption ja veronkierron estämisessä sekä harmaan talouden kitkemisessä.

Euromääriä tai muita täsmällisiä lukuja listassa ei ole. Jos euromaat ja lainaehtojen valvojat hyväksyvät Kreikan ehdotuksen, sitä jatkotyöstetään huhtikuulle asti. Jos Kreikka noudattaa ohjelmaa, se saa viimeisen lainaeränsä.

Kreikka vakuuttaa yksityistämisohjelman jatkuvan

Olennaista Kreikan listassa on lainaohjelmaan aiempia ehtoja peilaten esimerkiksi se, että Kreikka ei peru yksityistämisohjelmaansa. Se ei aio purkaa jo toteutettuja yksityistämisiä. Vielä suunnitteilla olevia se aikoo tarkastella uudelleen niin, että valtion pitkän aikavälin hyödyt olisivat mahdollisimman suuret.

Vuodetun listan mukaan Kreikka haluaa uudistaa veropolitiikkaa estämällä veronkieroa. Se haluaa lisätä järjestelmän läpinäkyvyyttä ja toimivuutta, muun muassa maksamatta jääneiden verojen perimiseksi. Maa lupaa valvoa kulutustaan ja etsiä säästökohteita. Korruption vastaisen taistelun se aikoo ottaa yhdeksi valtion tärkeimmistä tehtävistä.

Kreikka aikoo myös yrittää estää liian aikaista eläkkeelle jäämistä ja perata bonuksia julkisen sektorin palkoista.

Vaalivoittaja Syrizan lupaus ihmisten kurjuuden helpottamisesta näkyy listassa. Kreikka esittää, että köyhimpiä tuetaan sähkölaskuissa, asunnon hankinnassa, terveyspalveluiden saamisessa ja ruoan ostamisessa.

Entinen troikka eli Kreikan toiveesta instituutioksi kutsutut Euroopan keskuspankki, EU-komissio ja Kansainvälinen valuuttarahasto käsittelevät listaa päivällä. Euromaat on kutsuttu puhelinkokoukseen Suomen aikaa kello 15:ksi.