"Meillä on lasten kanssa sellainen sopimus, että jokaisesta hiihtoretkestä he saavat munkin"

Rukan Vuosselin reitin latukahviloissa piipahtaa päivittäin satoja hiihtäjiä. Hittituotteita ovat muurinpohjalla paistetut lätyt ja tuoreet munkit.

ilmiöt
Lammintuvan isäntä Jyri Heiskanen paistaa lomalaisten iloksi muurinpohjalettuja.
Rukan Vuosselin varrella sijaitsevan Lammintuvan varrella pysähtyy päivittäin satoja hiihtäjiä. Muun muassa Knuutin perhe Keski-Suomesta tankkasi hiihtoretkellään munkkeja Lammintuvalla. Tuvan emäntä Mirjami Heiskanen paistaa munkit ja isäntä Jyri Heiskanen lätyt.

Muurikalla paistetut lätyt. Niiden päälle hilla-, mustikka- ja mansikkahilloa. Ja kermaa. Näillä eväillä laturetkeilijä jaksaa tovin matkaa.

Rukan Vuosselin hiihtoreitin varrella hiihtäjä voi piipahtaa parissakin latukahvilassa. Taaimmainen – Lammintupa – evästää keväthankien aikaan päivittäin satoja Vuosselin reitille hiihtoretkelle lähteneitä.

– Hyvänä päivänä saattaa muurikkalättyjä mennä satoja. Usein paistan aamupäivän kymmenestä iltaneljään saakka taukoamatta, toteaa Lammintuvan isäntä Jyri Heiskanen.

Tuvan keittiössä ahertaa talon emäntä Mirjami Heiskanen, niin ikään hittituotteen parissa.

– Munkkeja menee paljon. Jyrin kanssa meillä on usein kisa, kumpaa tuotetta menee enemmän: lättyjä vai tuoreita munkkeja.

Hiihtolomakauden toisella viikolla kisaa johtavat Lammintuvan sisätuotteet eli tuoreet leivonnaiset.

Keski-Suomesta Rukalle hiihtämään saapunut Knuutin perhe panostaa Vuosselin lenkillä juomien lisäksi munkkiin. Takana on noin neljä kilometriä hiihtoa ennen Lammintuvan taukoa.

– Hyvin meni alkumatka lasten kanssa. Munkin kuvat silmissä hiihtivät, naurahtaa alakouluikäisten Aatun ja Matiaksen isä Ville Knuuti.

– Meillä on lasten kanssa sellainen sopimus, että jokaisesta hiihtoretkestä he saavat munkin, lasten äiti Nina Knuuti hehkuttaa.