1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikoskirjallisuus

Maisteri Simo Frangén pitää murhan hauskaa Kouvolan Dekkaripäivillä

Kesäkuussa Kouvolan XIX Dekkaripäivillä keskustellaan huumorin roolista rikoskirjallisuudessa. Paikalle saapuvat mm. kirjailijat Kirsti Manninen ja Tuula-Liina Varis sekä Alivaltiosihteeri-ryhmän Simo Frangén, Pasi Heikura ja Jyrki Liikka.

rikoskirjallisuus
Alivaltiosihteeri-ryhmä.
Mika Kanerva

Tosielämän rikokset ovat kaukana hauskasta, mutta sen sijaan rikolliskirjallisuudessa esiintyy paljon huumoria. Kesäkuussa järjestettävillä Kouvolan XIX Dekkaripäivillä pohditaan, miksi rikoskirjallisuudessa tarvitaan huumoria.

Yleisöä viihdyttämään saapuu Alivaltiosihteeri-ryhmä eli Simo Frangén, Jyrki Liikka ja Pasi Heikura. Heidän seurassaan, järjestäjät lupaavat "murhan hauskaa" tuntia.

– He lukevat puolen tunnin hupailun, jonka jälkeen yleisö voi kysellä heiltä, kertoo Kouvolan kirjaston kirjastonhoitaja Tuija Hanski.

Erilaisia huumorin lajeja ja kysymyksiä parodiasta pohtivat kirjailijat Kirsti Manninen ja Tuula-Liina Varis. Huumoria rikoskirjallisuudessa käsittelee myös Iitinseudun päätoimittaja, dosentti Voitto Ruohonen. Huumorin kääntämisestä Naisten etsivätoimisto −sarjassa kertoo kirjallisuuden suomentaja Jaakko Kankaanpää.

Dekkaripäivillä esiintyy myös nippu uusia dekkaristeja. Lisäksi Dekkaripäivillä julkaistaan nuorten kouvolalaisten dekkaristien kirja, johon tarinat on valittu nuorille suunnatusta kirjoituskilpailusta.

Paikallista väriä edustaa lisäksi Kouvolan Sanomien rikostoimittaja Jarmo Gråsten, joka kertoo omista kokemuksistaan rikosten ja dekkareiden parissa.

Kouvolan XIX Dekkaripäivät pidetään 5.-6.6. Kouvola-talossa. Dekkaripäivät järjestää Kouvolan kirjasto.

Lue seuraavaksi