Hyppää sisältöön

Ihmettelijöitä oli tulossa jo Italiasta asti, mutta tunturipöllö kuulikin pohjoisen kutsun

Erittäin uhanalaisesta tunturipöllöstä tehtiin havaintoja viime viikolla Lapuan ja Kauhavan Alajoella. Harvinaista lintua oli lakeudelle tulossa katsomaan retkikunta Italiasta asti, mutta näillä näkymin matka on peruuntunut. Pöllö katosi maisemista, ennen kuin kunnon pöhinä ehti alkaa.

Kuva: Benjam Pöntinen

Luontokuvaaja Benjam Pöntinen Lapualta ehti nähdä tälläkin kertaa tunturipöllön. Edellisen kerran harvinainen vieras nähtiin Alajoella vuonna 2011. Silloin pöllön elämää päästiin tarkkailemaan pitempään.

Ruuan perässä etelään tulleita tunturipöllöjä on tänä talvena nähty jonkin verran Suomessa. Lintu herättää suurta mielenkiintoa ja lintuharrastajat kulkevat pöllön näkemisen toivossa pitkiäkin matkoja. Tällä kertaa tieto lakeuksille lentäneestä linnusta kiiri Italiaan asti.

– Koska viikonlopun jälkeen linnusta ei ole tehty havaintoja, näyttää nyt siltä, että paikalle ei kannata tulla.

Pöntisen mukaan tunturipöllö on "kuuma laji", jonka perässä liikutaan tuhansiakin kilometrejä. Tunturipöllö pesii pohjoisella tundravyöhykkeellä.

– Sitä tullaan kaukaakin katsomaan, koska se on ehdottomasti pohjoisen laji eikä pesi koskaan etelässä.

"Kiikarit silmille, ja siinä se oli!"

Lapuanjokilaakso on hyvä paikka bongata lintuja. Avaruutta riittää ja autolla pääsee lähelle lintuja.

Kuva: Benjam Pöntinen

– Näin Bird Life Suomen havaintopalstalta, että tunturipöllö oli nähty Kauhavan ja Lapuan rajalla. Ajoin katsomaan, pysäytin auton ja nostin kiikarit silmille. Pöllö oli siinä, kertaa Pöntinen linnun kohtaamista.

Hän löysi linnun vielä seuraavana päivänä samasta paikasta.

– Sitä ei tiedä, vaikka lintu olisi ollut täällä koko talven, miettii Pöntinen ja muistelee vuoden 2011 vierasta, jonka elämää ja tapoja päästiin seuraamaan pitkän aikaa. Lintua päästiin myös valokuvaamaan läheltä.

Tuolloin pöllöllä oli oma vakituinen päiväpaikka, josta se lähti illan tullen metsästysmatkoilleen.

Pöllöt ovat nälkämarssilla

Alajoella nyt vieraillut tunturipöllö oli nuori naaras, tunturipöllöksi aika tumma. Edellinen havaittu yksilö oli nuori koiras ja vaaleampi. Nuoret yksilöt vaeltavat etelään ruuan toivossa. Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla tunturipöllö on päästy näkemään kolmen - neljän vuoden välein.

– Pohjoisessa on saattanut ravintotilanne heikentyä, myyrät ovat loppuneet tai lumipeite on niin rankka, että myyrät eivät nouse hangelle, selvittää Benjam Pöntinen.

Pöntinen arvelee, että tunturipöllöt ovat pikku hiljaa palaamassa kohti pohjoista.

– Eteläiet virtaukset saattavat viedä pöllöjä kohti pohjoista. Vuonna 2011 Alajoen tunturipöllö lähti pohjoisen suuntaan maaliskuun 12. päivänä, joten jotain toivoa tietysti on, että lintu näyttäytyisi vielä.

Bird Life Suomen Tiira-lintutietopalvelu (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että tunturipöllö on nähty viime päivinä ainakin Keminmaalla (23.2.), Raumalla (23.2.) ja Vaasassa (22.2.). Vaasan havainto on tehty M/s Wasa Expressiltä Enstenin kohdalla.