Nukkuminen laihduttaa - karhut elävä todiste

Luonnossa elävät karhut nukkuvat vielä talviunta, mutta Ranuan eläinpuistossa karhuherra Palle-Jooseppi on jo käynyt rapistelemassa pesän ovea. Eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä toivoo, että Palle-Jooseppi ja muutkaan karhut eivät heräisi vielä. Pitkä talviuni pitää läskit kurissa.

Kotimaa
Palle-karhu
Palle-Jooseppi kärsii vyötärölihavuudesta johon nukkuminen on oiva lääke. Ranuan eläinpuiston intendenttiä Mari Heikkilää haastattelee Anni Tolppi. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Luonnossa eläville karhuille pitkä talviuni on selviytymiskokemus. Jos herää liian aikaisin eikä ravintoa ole vielä tarjolla tilanne voi olla kohtalokas, kertoo intendentti Mari Heikkilä. Ranuan eläinpuistossa karhut saavat ravintoa

Toivoisin että Palle viihtyisi talvipesässä vielä pari viikkoa.

intendentti Mari Heikkilä

herättyään, mutta olisi hyvä, että kesällä kerätty ravinto kulutettaisiin ensin pois.

- Varsinkin Palle-Joosepille on kertynyt vyötärölle liikaa painoa, joka rasittaa karhun niveliä. Kesällä olemme pitäneet Pallea ihan karppausdieetillä eli vehnäpullat pois.

Ikää karhulla on jo 27-vuotta, joten terveydestä täytyy pitää huolta.

Palle-Jooseppi voi nousta pesästään vaikka huomenna

Nyt eletään helmikuun loppua, joten karhut voivat herätä Ranuan eläinpuistossa hetkellä millä hyvänsä. Luonnossa karhut nousevat pesistään viimeistään silloin, kun sulamisvedet valuvat pesään. Mari Heikkilä näkisi mielellään eläinpuiston karhujen nukkuvan vielä pari viikkoa.

- Ei sitä heräämisajankohtaa voi tietää. Palle voi jyskyttää pesän ovea vaikka huomenna ja silloin herra pitää päästää ulos. Toivoisin että Palle viihtyisi talvipesässä vielä pari viikkoa. Karhuherra on perinteisesti noussut ensimmäisenä talviunilta ja sillä on taipumus herätellä muutkin karhut kaveriksi.