1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaanhoitopiiri pelkää psykiatripulan syventyvän

Eläköityvien psykiatrien tilalle on vaikea rekrytoida uutta työvoimaa. Tilanne on paha lasten- ja nuorisopsykiatriassa, jossa vakansseja on täyttämättä Satakunnassakin useita.

lastenpsykiatria
Lastenpsykiatrian osastojen ovi Satakunnan keskussairaalassa.
Jari Pelkonen / Yle

Lastenpsykiatrian ylilääkärin Auli Laakso-Santavirran mukaan resurssien puute on suurin yksittäinen este lastenpsykiatrian palvelujen kehittämiselle Satakunnassa. Satakunnan sairaanhoitopiirissä pelätään, että pitkään jatkunut psykiatripula syvenee yhä. Eläköityminen uhkaa, eikä uusia erikoislääkäreitä ole tarjolla.

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuudesta lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkärin vakanssista täyttämättä on kokonaan kaksi virkaa. Tilannetta pahentaa Satakunnassa myös lääkäreiden virkavapaat.

– Palkkaisimme heti kaksi erikoislääkäriä lisää, Laakso-Santavirta kertoo.

"Lisää psykiatriaa opintoihin"

Ylilääkärinä toimiva Auli Laakso-Santavirta kaipaisi lääkärin perusopintoihin lisää lastenpsykiatrian opintoja, jotta ala kiinnostaisi lääketieteen opiskelijoita enemmän.

– Tämä on varmasti jonkin verran raskas ala, mikä karkoittaa. Yleensä se on niin, että lääketieteen opiskelijat ovat halukkaita lähtemään sellaisille aloille, jotka he tuntevat paremmin. Lastenpsykiatriaa on lääkäreiden peruskoulutuksessa liian vähän, Laakso-Santavirta toteaa.

Historiikki valottaa arkea

Lastenpsykiatrian palveluja on tarjottu Satakunnan sairaanhoitopiirissä vuodesta 1982. Satakunnan sairaanhoitopiiri on julkaissut historiikin lastenpsykiatrian erikoissairaanhoidosta Satakunnassa. Vuodesta 1987 Satakunnassa lastenpsykiatrina toiminut Auli Laakso-Santavirta kertoo monen asian muuttuneen menneinä vuosikymmeninä.

– Erilaisten tutkimus- ja hoitopalvelujen monipuolistuminen on ollut se juttu. Erilaisia tarvitsijoita voidaan palvella huomattavasti paremmin ja hoitohenkilökunnankin määrä on lisääntynyt huomattavasti, Laakso-Santavirta sanoo.

Juttua tarkennettu klo ke klo 15.52 lääkärien määrän osalta

Lue seuraavaksi