1. yle.fi
  2. Uutiset

Jääkarhukasvoinen robotti saattaa pian huolehtia Japanin vanhuksista

Japanilainen teknologiatutkimuskeskus on kehittänyt uuden keinon maan ikääntyvästä väestöstä huolehtimiseen. Jääkarhukasvoinen robotti on tarpeeksi voimakas nostaakseen potilaan esimerkiksi sängystä pyörätuoliin.

tiede
Riken-tutkimuskeskus esittelee sen kehittämää ROBEAR-hoitorobottia.
Riken-tutkimuskeskus esitteli sen kehittämää ROBEAR-hoitorobottia Nagoyassa 23. helmikuuta.Jiji Press / AFP / Lehtikuva

Japanilainen Riken-tutkimuskeskus on kehittänyt uuden apuvälineen auttamaan maan nopeasti ikääntyvän väestön hoitamisessa.

Jääkarhua muistuttavilla kasvoilla varustettu ROBEAR-robotti on tarpeeksi voimakas jaksaakseen nostaa potilaan esimerkiksi sängystä tai kylvystä pyörätuoliin ja takaisin. Robotti on uusin versio Rikenin aiemmin kehittämistä hoitoroboteista.

Nyt kehitetty robotti painaa 140 kiloa, joka on reilut puolet edellisen kehitysversion painosta. Robotin tekniikassa on kiinnitetty erityistä huomiota sen kevyisiin liikkeisiin. Sen jalusta voi levittäytyä laajemmalle tukemaan robottia sen nostaessa potilasta tai vetäytyä kapeammaksi, jotta robotti mahtuu kulkemaan esimerkiksi oviaukoista.

Rikenin johtavan tutkijan Toshiharu Mukain mukaan kehitysryhmä valitsi robotille jääkarhun ulkonäön useiden eri vaihtoehtojen joukosta.

– Haluamme jääkarhua muistuttavan ulkonäön tuovan ihmisille mielikuvia toisaalta voimakkuudesta, mutta toisaalta myös sydämellisyydestä ja siisteydestä.

– Tarkoituksenamme on tuoda robotti markkinoille lähitulevaisuudessa. Toivomme, että ROBEAR kehittää vanhustenhoitoa ja helpottaa hoitajien taakkaa. Aiomme jatkaa hoitorobottien kehitystä myös tulevaisuudessa, Mukai sanoi.

Riken-tutkimuskeskus esittelee sen kehittämää ROBEAR-hoitorobottia.
Riken-tutkimuskeskus esitteli sen kehittämää ROBEAR-hoitorobottia Nagoyassa 23. helmikuuta.Jiji Press / AFP / Lehtikuva

Potilaiden nostaminen on yksi vanhustenhoidon raskaimpia tehtäviä ja Riken painottaa, että tehtävä soveltuisi erityisen hyvin roboteille, vaikka ainuttakaan ei keskuksen mukaan ole vielä asennettu hoitokoteihin.

Japanin syntyvyys on pudonnut ennätysalhaisiin lukemiin ja samaan aikaan maan väestön elinajanodote jatkaa kasvuaan. Yhä useammasta vanhuksesta on huolehtimassa yhä harvempi nuori.

Japani on ollut haluton turvautumaan laajaan maahanmuuttoon hoitosuhteen ratkaisemiseksi, joten erilaiset innovaatiot ovat tärkeitä muun muassa erilaisten raskaiden töiden suorittamiseen.

Riken on riippumaton japanilainen tutkimuskeskus, joka tutkii monia eri tieteen ja tekniikan aloja. Keskus on perustettu vuonna 1917 ja sillä on noin 3 000 tutkijaa ympäri maata sijaitsevissa tutkimuskeskuksissa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi