"Naiset synnyttävät Kreikassa toppatakit päällä"

Suhtautuminen Kreikan tilanteeseen on muuttunut. Sekä kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) että europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) odottavat Kreikan omia toimia verotuksessa ja hallinnossa.

politiikka
Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.)
Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) haluaisivat kehittää suomalaista vanhustenhoitoa kotipalveluiden suuntaan.

Kansanedustaja Tarja Filatovin tuttavan tytär asuu Kreikassa.

– Hän on kertonut, että naiset synnyttävät sairaalassa toppatakit päällä, koska ei ole varaa lämmittää. Se kertoo arjesta, että ollaan Euroopassa ja meillä on tällaisia hyvinvointikriisejä. Siellä on oikeasti kärsimystä, vaikka se ei tavallisessa turistielämässä näy, Filatov kuvaa käsitystään Kreikan kansan tilanteesta.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen mukaan Kreikka menettää vuodessa 10 miljardia euroa verotuksen takia.

– Verotus ei ole pikku juttu. Kreikassa on perusteettomia verovapauksia kuten laivanvarustajateollisuudessa. Veronkanto on huonoa. Kreikassa tehtiin varakkaimmilla alueilla koeverotus ja valtaosa jäi 20 000 euron verotusrajan alle oman ilmoituksensa mukaan. 10 miljardilla paikattaisiin omaa taloutta ja palveluja huomattavasti paremmin, sanoo Pietikäinen.

Byrokratia on hyvä asia

Kysymykseen onko, EU kohdellut Kreikkaa viime aikoina jo liian ankarasti, molemmat vastaavat ei. Lainaohjelmia on pidennetty, korko on nolla. Pietikäisen mukaan Kreikan taloudenpito on ollut vääristynyt, 2-puolueen valtajärjestelmä on luonut korruptoituneen hallinnon.

– Kuvaavaa on, ettei aikasemmin edes tiedetty, miten Kreikka on järjestänyt velkansa. Nytkin on ollut valtaisaa rahapakoa pankeista ja talous on sukeltanut, joten koko ajan kärsivät eniten kreikkalaiset itse.

Tarja Filatov myöntää, että Kreikan tilanteesta on Suomenkin eduskunnassa ollut hyvin ristiriitaista tietoa. Kreikan tilanne on johtunut hallinnon huonoudesta.

– Hallinnolla on merkitystä, vaikka meilläkin aina syytetään byrokratiaa, ettei sillä ole väliä. Mutta kuka saa avustusta, sillä on merkitystä. Ainakin silloin tiedetään, minne rahat menevät.

Tarja Filatov ja Sirpa Pietikäinen uskovat, että Kreikalla on nyt tahtoa hoitaa oman maan asiat kuntoon.

– Tähän saakka niin moni on hyötynyt tilanteesta, ja kansakin on ollut hiljaa. Nyt on toisin.

Sirpa Pietikäinen viittaa vielä lopuksi Kreikan tilanteen olevan kuin paha avioeroriita. Ei ole väliä kumpi voittaa, vaan että kumpi häviää vähiten.

– Kreikkaa ei kannata kuitenkaan ajaa tähän umpikujaan, silloin me kaikki maksamme. Euroopan unioni ei ole mikään "tuhatvuotinen valtakunta" joka kestää ikuisesti: sitä pitää puolustaa joka päivä niin demokratiaa, sivistystä kuin ihmisestä huolehtimistakin.