Ikkunoita ei pestä enää kahden ämpärin taktiikalla

Ikkunat voi mieluummin pestä vaikkapa mikrokuituliinoja tai ikkunanpesintä käyttäen, sanoo kotityö- ja puhdistuspalvelujen opettaja opettaja. Pesutapa riippuu ikkunan likaisuudesta.

ilmiöt
Siivooja pesee lasiovea.
Arja Lento / YLE

Valon lisääntyessä ikkunoiden likaisuuden huomaa, ja pitävätpä likaiset ikkunat suuren osan valostakin ulkona, sanoo Kainuun ammattiopiston kotityö- ja puhdistuspalvelujen opettaja opettaja Mervi Manninen.

Ikkunanpesuun löytyy monia perinteisiä niksejä. Pesuveteen voi esimerkiksi laittaa etikkaa tai käyttää kaksia vesiä. Se on perinteinen konsti, jossa ikkunat käsitellään ensin pesuainetta sisältävällä vedellä ja sitten huuhdellaan puhtaalla vedellä. Manninen kehottaa kuitenkin luottamaan uudempiin oppeihin.

– Mikään vanhoista konsteista ei ole suoranaisesti paras vaihtoehto. Vedet kahdessa ämpärissä, se juna meni jo. Siihen ei kannata enää tarttua. Kahden ämpärin etsiminen ja niihin käyttöliuosten tekeminen menee turhan hankalaksi. Ei sellaista jaksa kukaan tehdä.

Ikkuna kannattaa  pyyhkiä kostealla mikrokuituliinalla.
Arkistokuva.YLE

Manninen sanoo, ettei ikkunanpesuun ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Urakkaa helpottavia tekijöitä on paljon. Ikkunat voi esimerkiksi pyyhkiä kostutetulla mikrokuitupyyhkeellä, jossa on pesuainetta ja kuivata kuivalla mikrokuituliinalla. Likaisemman ikkunan kohdalla vettä voi käyttää enemmän.

– Yhdelle sopii mikrokuitupyyhkeet, toiselle ikkunanpesin. Eli vaihtoehtoja löytyy paljon, jokaiselle varmasti löytyy ominaisin tapa.Jos asuu kaupungissa keskusalueella, missä on paljon kadunpölyä, pitää ikkunoita pestä useasti vuodessa, että niistä saa kunnolla valoa sisään.

Uudet välineet helpottavat pesua

Ikkunoiden peseminen on tärkeää useamman kerran vuodessa, muistuttaa Manninen.

– Jos asuu kaupungissa keskusalueella, missä on paljon kadunpölyä, pitää ikkunoita pestä useasti vuodessa, että niistä saa kunnolla valoa sisään.

Manninen painottaa myös, että siivoustarvikkeita pitää vaihtaa säännöllisesti, jotta lopputulos pysyy laadukkaana. Hän sanoo, että monesti pestään joko liian vanhoilla pesuvälineillä tai rättiin tarttuu likaista vettä, joka sottaa ikkunan uudestaan.

Jos asuu kaupungissa keskusalueella, missä on paljon kadunpölyä, pitää ikkunoita pestä useasti vuodessa, että niistä saa kunnolla valoa sisään.

Mervi Manninen

– Monesti likaisilla pesuvälineillä ensimmäisellä pesulla ikkunasta ei saada puhdasta, vaan auringon siihen paistaessa ikkunassa näkyy likaraitoja. Ikkunoiden peseminen ei ole vaikea homma, vaan kyse on oikeista siivousvälineistä.

Sopiva pesutapa riippuu lian määrästä

Mannisen oman ikkunanpesun tavat riippuvat lian määrästä. Tilanteen arviointi on Mannisen mukaan tärkeää, jotta kevätpesussa ei tehdä turhaa työtä. Mikäli ikkuna on hyvin likanen, Manninen suosittelisi käytettävän ikkunanpesintä, jotta sen myötä on sujuvampi käyttää enemmän vettä pesussa. Vähemmän likaisessa ikkunassa riittää mikrokuitupyyhe ja ikkunanpesuainetta ikkunaan.

– Sen takia ei mitään jyrkkää ohjetta kannata antaa, koska likaisuuden määrä määrittelee sopivimman pesutavan. Tärkeäähän on saada pesusta mielekäs kotityö, eikä mitään tuskaista uurastusta.

Juttua muutettu 27.2.2015 kello 6.29 : Korjattu Merja Mannisen titteliksi kotityö- ja puhdistuspalvelujen opettaja.