Hyppää sisältöön

Äänentoistoon satsataan elämysten vuoksi – "Musiikki kuuluu kuin konsertissa"

Viihde-elektroniikan ystävä joutuu välillä säästämään rahaa, että saa kalliit laitteet ostettua. Harrastajan kokemuksen mukaan laitteiden hinnat voivat vaihdella paljon eri puolilla Eurooppaa.

Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Kajaanilainen Juha Moilanen kertoo olevansa äänetoistosta nauttiva henkilö. Hän on satsannut kotinsa viihde-elektroniikkaan elämystä hakien. Olohuoneen seinillä on kotiteatteriin liitettynä seitsemän kaiutinta, joista vai kaksi on enää analogista, loput digitaalisia. Nekin Moilanen vaihtaa pian digitaalisiin.

– Musiikki kuuluu näistä yhtä hyvin kuin jos olisi konsertissa. Ei tarvitse lähteä ravintolaan hakemaan kuunteluelämystä. Digitaalisissa kaiuttimissa ääni on vielä puhtaampi kuin analogisissa. Esimerkiksi elokuvien räjähdyskohtauksista viive jää pois kokonaan. Ero on uskomaton, Moilanen hehkuttaa.

Moilanen sanoo, että laadukkaissa kotimaisissa kaiuttimissa raha on tallessa. Hänen mukaansa ne ovat yhtä arvokkaita vielä kymmenen vuoden päästä.

Vanhasta ei malta luopua

Kaikki on muuttumassa digitaaliseksi, mutta Juha Moilanen arvostaa myös vanhoja laitteita.

– Luonnollisesti tallessa on vanha vhs-nauhuri, kasettisoittimet ja cd-soitin. Vanhojen elokuvien katsominen siis onnistuu. Harvemmin tulee katsottua, muttapoiskaan ei malta heittää.

Juha Moilasella on lukuisia eri yhtyeiden konserttitaltionteja. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Juha Moilanen on aina ollut kiinnostunut tekniikasta.

– Minulla oli jonkinlaisia kotiteattereista jo silloin, kun ei ollut vielä cd-levyjäkään ja musiikkia kuunneltiin c-kasetilta ja elokuvia katseltiin vhs:ltä.

Tekniikkaa lompakon mukaan

Juha Moilanen hankkii osan hifitekniikasta paikkalllisista kaupoista, ja osan tilaa netistä muualta Euroopasta. Moilasen kokemuksen mukaan hinnat saattavat vaihdella hurjasti.

Kaikkia ei voi ostaa kerralla, kun ne ovat niin kalliita vehkeitä.

Juha Moilanen

– Viritinvahvistimen tilasin Englannista, kun punnan kurssi oli huonompi. Nyt se olisi jo paljon kalliimpi. Hintoja kannattaa seurata laitekohtaisesti, sillä jotkut tuotteet saattavat olla  muissa maissa Suomea kalliimmat.

Moilanen haaveilee jo uudesta televisiosta ja videotykistä.

– 4 K -televisio ja 4 K -videotykki ovat hankintalistalla. Niitä ei kannata ostaa heti, kun ne tulevat markkinoille. Kannattaa odottaa hinnan tippumista. Kaikkia ei voi ostaa kerralla, kun ne ovat niin kalliita vehkeitä. Välillä joutuu tekemään töitä ja säästämään rahaa, että saa ostettua, hymyilee Juha Moilanen.

.
.