1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egyptissä viranomaisille laajemmat oikeudet mielenosoitusten rajoittamiseen

Ihmisoikeusjärjestöjä huolettaa, että Egyptin uudet turvallisuuslait helpottavat mielenosoitusten hajottamista ja oppositioryhmien kieltämistä.

Ulkomaat
Joukko mielenosoittajia kerääntyi Kairon kadulle tammikuun 22. päivänä vastustamaan oikeuden päätöstä vapauttaa vallasta syrjäytetyn presidentti Hosni Mubarakin pojat Alaa ja Gamal Mubarakin. Heitä syytettiin petoksesta.
Joukko mielenosoittajia kerääntyi Kairon kadulle tammikuun 22. päivänä vastustamaan oikeuden päätöstä vapauttaa vallasta syrjäytetyn presidentti Hosni Mubarakin pojat Alaa ja Gamal Mubarakin. He olivat syytettyinä petoksesta. Mohamed El Raai / EPA

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on allekirjoittanut uuden terrorisminvastaisen lain, joka antaa viranomaisille laajat valtuudet kieltää sellaisten ryhmien toimintaa, jotka häiritsevät yhteiskuntarauhaa tai ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Viranomaiset voivat luokitella ryhmittymiä terrorijärjestöiksi, jonka jälkeen ne voidaan määrätä hajotettaviksi ja niiden varat jäädytettäviksi.

Uuden lain on pelätty lisäävän yrityksiä rajoittaa kansalaisvapauksia ja estää mielenosoituksia.

Ihmisoikeusryhmät ovat toistuvasti syyttäneet al-Sisin suitsineen kansalaisvapauksia, joissa tapahtui edistystä vuoden 2011 kansannousun jälkeen.

Armeijan entinen kenraali al-Sisi valittiin vaaleilla Egyptin presidentiksi viime vuoden toukokuussa. Sitä ennen vuonna 2013 armeija oli syrjäyttänyt Muslimiveljeskunnan ja veljeskuntaan kuuluneen presidentin Muhammed Mursin vallasta. Mursi oli valittu valtaan Egyptin kansannousun jälkeen.

Viranomaiset ovat puuttuneet rajusti muun muassa poliittiseen islamin sekä maallisen ja liberaalin opposition toimintaan.

Al-Sisi on nimennyt muun muassa Mursin muslimiveljeskunnan uhkaksi kansalliselle turvallisuudelle ja julistanut sen terrorijärjestöksi. Satoja järjestön kannattajia on surmattu ja tuhansia on pidätetty.

Mubarakin ministereitä vapaaksi lahjustutkinnassa

Egyptiläinen tuomioistuin vapautti tiistaina lahjussyytteistä Egyptiä itsevaltaisesti johtaneen Hosni Mubarakin aikaisia ministereitä. Mubarakin entisen pääministerin Ahmed Nazifin ja entisen sisäministerin Habib al-Adlyn lahjussyytteet kumottiin uusintaoikeudenkäynnissä.

Tuomioistuimet ovat toistuvasti kumonneet Mubarakin lähipiirille langetettuja tuomioita. Tuomiot olivat tulleet muun muassa lahjonnasta ja mielenosoittajien surmista Mubarakin hallinnon vastaisissa mielenosoituksissa.

Samalla Egypti on tuominnut kansannousun aktivisteja vankeuteen. Maanantaina tuomioistuin langetti viiden vuoden vankeustuomion yhdelle kansannousun johtohahmoista Alaa Abdel-Fattahille.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi