Tekniikan opiskelijoiden kilpailussa pyritään leikkimielellä pitkälle

Insinööritaidoistakin voi kilpailla - ja kilpaillaan myös, peräti Euroopan laajuisesti. Tampereen teknillisessä yliopistossa käytiin tiistaina paikallismittelö, josta opiskelijoiden joukkueet pyrkivät jatkoon. Teekkarimeiningin taustalla on kansainvälisen kokemuksen ja maineen kerääminen.

teekkarit kisailevat insinööritaitokilpailussa
Tekniikan opiskelijoiden kilpailussa pyritään leikkimielellä pitkälle. Kilpailu mittaa luovuutta ja ryhmätyökykyä.

Teknillisen yliopiston Sähkötalon aulassa on melkoinen kokoelma työpöytiä, joiden ympärillä tekniikan opiskelijat rakentavat kilpailutyötään. Hyvin tavallinen materiaali näyttää olevan pahviputki. Mitään automaattisorvia ei kasata, vaan enemmänkin tavoite tuntuu olevan toimintaperiaatteiden soveltaminen yhden tehtävän laitteeseen.

– Tuntuu ihan mukavalta, koska TTY:n opinnoissa on niin paljon teoriaa. On kiva päästä käytännössä miettimään momentti- ja fysiikkajuttuja, kertoo automaatiotekniikan opiskelija Ella Seppä.

EBEC on Euroopan suurin jokavuotinen insinööritaitokilpailu. Lyhenteen takaa löytyy melko monimutkainen nimi, mutta sen sisältö on juuri maanosan laajuinen parhaiden insinööriopiskelijoiden kilpailu.

Tampereen paikalliskisan järjestävät TTY:n opiskelijat. Päämäärä on Portugalissa elokuussa pidettävä loppukilpailu - mutta samaan pyrkivät lähes sadan eurooppalaisen yliopiston edustajat.

Pelkkä osallistuminenkin on tärkeää

Vaikka tie jatkoon ei avautuisikaan, kilpailu itsessään on mielekäs. Se mittaa luovuutta ja ryhmätyökykyä. Sen antia on myös kansainvälistyminen ja uusiin haasteisiin tutustuminen.

Varsinkin nykyään, globaaleilla markkinoilla, kansainvälistyminen on aika pakollinen asia.

Joel Vanhalakka

– Varsinkin nykyään, globaaleilla markkinoilla, kansainvälistyminen on aika pakollinen asia, arvioi opiskelija Joel Vanhalakka, toinen kisan pääjärjestäjistä.

Maailmanlaajuiseen toimintaan suuntautumista kuvaa sekin, että kilpailun ohjeet ja säännöt ovat englanniksi.

– Joukkueet saavat lisäpisteitä, jos esittelevät lopussa työnsä englanniksi, toteaa Eetu Sorsa, toinen järjestelijöistä.

Myös yhteistyö yritysten kanssa on itsestään selvä tavoite. Tuomaristo koostuu tekniikan alan ammattilaisista, joukossa tapahtuman pääyhteistyökumppanina toimiva pirkanmaalaisyritys.