1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi: Air Finlandista nostettiin miljoonia ennen konkurssia – Koko lentoyhtiön hallitusta epäillään rikoksista

Poliisi epäilee yhteensä kuutta henkilöä laajassa Air Finlandia koskevassa tutkinnassa. Mittavista talousrikoksista ovat epäiltyinä Air Finlandissa toiminut koko hallitus ja toimitusjohtaja. Heidän epäillään nostaneen yhtiöstä useita miljoonia euroja ennen konkurssia. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Kotimaan uutiset
Air Finland -yhtiön mainos Matka 2012 -messuilla Messukeskuksessa tammikuussa 2012.
Air Finland -yhtiön mainos Matka 2012 -messuilla Messukeskuksessa tammikuussa 2012.Mikko Stig / Lehtikuva

Lentoyhtiö Air Finland ajautui konkurssiin kaksi ja puoli vuotta sitten kesällä. Konkurssin jälkeen konkurssipesänhoitaja teki tutkintapyynnön poliisille.

Itä-Uudenmaan poliisi aloitti laajan tutkinnan, joka on nyt loppuvaiheessa. Poliisi epäilee Air Finlandissa toimineen hallituksen jokaista jäsentä ja yhtiön toimitusjohtajana toiminutta törkeistä kirjanpitorikoksista ja törkeistä velallisen epärehellisyydestä. He kaikki ovat kiistäneet poliisitutkinnassa syyllistyneensä rikoksiin.

Törkeässä kirjanpitorikoksessa poliisi epäilee, että Air Finlandin huonoa taloustilannetta yritettiin peitellä niin, että kirjanpitoon kirjattiin tahallaan virheellisesti tiettyjä vuokranosakuluja.

– Me epäilemme, että vuokranosa on kirjattu kirjanpitoon sillä tavalla, että se antaa väärän kuvan yhtiön taloudellisesta tilanteesta. On annettu kuva, että yhtiöllä on sellaista varallisuutta, jota heillä ei oikeasti ole ollut olemassakaan, sanoo Yle Uutisille Air Finland -juttua tutkinut vanhempi konstaapeli Markus Hammarström Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Poliisi epäilee: Yhtiöstä otettiin laittomasti lähes viisi miljoonaa euroa

Velallisen epärehellisyystutkinnassa poliisi epäilee, että Air Finlandin hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja nostivat miljoonia euroja rahaa lentoyhtiöstä ennen konkurssia. Poliisitutkinnan mukaan tämä tehtiin niin, että hallituksen jäsenet jakoivat itselleen osinkoja ja maksoivat takaisin pääomalainoja.

– Epäilemme, että erilaisin järjestelyin on noin 4,8 miljoonaa saatu rahaa ulos yhtiöstä. Meidän käsityksemme mukaan näillä varojen siirrolla on aiheutettu yhtiön maksukyvyttömyys, tai pahennettu sitä yhtiön maksukyvyttömyyttä, toteaa vanhempi tutkija Markus Hammarström.

Poliisi: Lentoyhtiö toimi lähes koko ajan pahasti tappiolla

Air Finland aloitti toimintansa vuonna 2003. Yhtiö teki lomamatkoja Turkkiin, Espanjaan, Kreikkaan ja Egyptiin. Lentoyhtiö ehti toimia yhdeksän vuotta, kunnes se ajautui konkurssiin. Poliisin mukaan lentoyhtiön toiminta oli lähes koko ajan pahasti tappiollista.

– Esitutkinnan valossa ja konkurssipesän teettämän eritystilintarkastuskertomuksen perusteella vaikuttaa siltä, että yhtiön toiminta on ollut kannattamatonta. Muutama positiivinen vuosi välillä ei riittänyt kattamaan niitä aikaisempia negatiivisia vuosia, ja tulevia huonoja vuosia myöskään, kuvailee vanhempi konstaapeli Markus Hammarström Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Air Finlandin ex-toimitusjohtaja hakenut uutta lentolupaa

Talousrikoksista epäilty Air Finlandin entinen toimitusjohtaja on halukas jatkamaan toimintaa lentobisneksessä. Kaupparekisteritietojen mukaan hän on perustanut vuoden 2013 alussa Viking International Airlines Oy -nimisen yhtiön, jonka hallituksessa on hänen itsensä lisäksi yksi muu henkilö.

Ylen tietojen mukaan Air Finlandin entinen toimitusjohtaja on hakenut International Airlines Oy -yhtiölle lentotoimintalupaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista. Hakemus on ollut puutteellinen ja sitä on täydennetty. Lentotoimintaluvan käsittely on kesken.

Yle ei tavoittanut Air Finlandin entistä toimitusjohtajaa. Hän on kiistänyt poliisitutkinnassa kaikki rikosepäilyt.

Osa matkustajista odottaa edelleen korvauksia

Kesällä 2012 Air Finlandin konkurssin jälkeen yhteensä 2 000 matkustajaa jäi ilman paluulentoa Suomeen eri matkakohteista. Kuluttajavirasto järjesteli tuolloin matkustajien paluulentoja. 10 000 matkustajaa oli puolestaan ehtinyt maksaa Air Finlandin matkan, jolle he eivät koskaan päässeet.

Osa rahansa menettäneistä sai korvaukset luottoyhtiöstä pian konkurssin jälkeen. Kilpailu- ja kuluttajavirasto käsittely konkurssin jälkeen 3 000 korvaushakemusta. Osa valitti viraston päätöksistä hallintotuomioistuimeen. Korkein hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa helmikuun alussa, ja nyt Kilpailu- ja kuluttajavirasto voi alkaa maksaa korvauksiaan asiakkaille.

Tutkinta syyttäjälle kevään aikana

Lentoyhtiö Air Finlandin rikostutkinta siirtyy syyttäjälle lähikuukausina.

– Esitutkinta on nyt loppulausunnoilla eri osapuolilla. Tutkinta siirtyy syyteharkintaan keväällä, sanoo Air Finland -jutun tutkinnanjohtaja Hans Pirttilä Itä-Uudenmaan poliisista.

Lue myös aiheesta julkaistu toinen uutinen.

Päivitetty klo 21.40: lisätty linkki aiheesta kirjoitettuun jatkouutiseen.

Lue seuraavaksi