Verojaoston Kataja: Asuntolainojen korkovähennysoikeus todennäköisesti poistuu

Kokoomuksen kansanedustaja ja verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja arvostelee Viitasta omistusasujien suosimisesta.

Kotimaa
Asuntokaupan paperit ja avainnippu.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja pitää todennäköisenä, että ympäristöministeriön työryhmän esittämä asuntolainojen korkovähennysoikeus poistuu.

– Nykyinen verovähennys suosii omistusasujia suhteessa vuokra-asujiin. Tälle ei ole yhteiskunnallista perustetta, eikä nykyisellä korkotasolla asunnon ostajalle vähennyksellä ole merkitystä. Lukuisat tutkimukset osoittavat lisäksi, että korkovähennys valuu suoraan asuntojen hintoihin, sanoo Kataja.

Kataja kertoo esitettäneensä korkovähennyksestä luopumista jo vuonna 2010.

– Silloinkin asiaa pidettiin poliittisena itsemurhana, mutta jo 2011 vähennyksestä alettiin vaiheittain luopua. Kovin mekkala nousi omassa puolueessani kokoomuksessa, sanoo Kataja.

– Eikä korkoväehnnyksen leikkaus ole aiheuttanut ongelmia asuntomarkkinoilla tähänkään asti. Se myös pitää asuntojen hinnat kurissa, sanoo Kataja.

"Viitanen tarraa kiinni menneesen korkohistoriaan"

Kataja ei halua sanoa, että Pia Viitanen tekee poliittista itsemurhaa. Kataja muotoilee vastauksensa toisin.

– Pia Viitanen tarraa kiinni menneeseen korkohistoriaan ja ihmisten asumiskäyttäytymiseen, mutta edes suomalaiset eivät enää koe, että elämä on kiinni oman asunnon omistamisesta. Vuokralla asuminen on, ja sen kuuluukin olla varteenotettava vaihtoehto, Kataja sanoo.

Kataja myöntää, että hallitus ei ole onnistunut tavoitteessaan lisätä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa. Miten sitä voidaan edistää?

– Kuntien kuuluu kaavoittaaa tontteja vuorka-asunnoille. Meillä on suosittu liikaa omistusasumista sekä kaavoitus- että verotuspolitiikassa, huomauttaa Kataja.

Verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja ei ole enää ehdolla eduskuntaan.