1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Korkman: Kreikan uudistuslista liian yleisluonteinen rahan saamiseksi

Kuusi sivua vailla konkretiaa. Kreikan lainoittajilleen esittämä uudistuslista lupaa paljon, mutta yleisluontoisuutensa vuoksi edellyttää vielä jatkoneuvotteluja, Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman arvioi Ylelle

Rakennuksen seinään maalattu graffiti ja puluja Ateenan keskustassa 24. helmikuuta. Kuva: Jannis Kolesidis / EPA

Kreikka lupaa uudistuslistassaan ryhtyä estämään veronkiertoa ja korruptiota sekä kitkemään harmaata taloutta. Hyviä ja tarpeellisia tavoitteita kaikki tyynni, mutta Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Sixten Korkmanin mukaan armottoman yleisluonteisia.

– Tämä paperi on niin epämääräinen, ja siihen on ängetty valtava määrä yksittäisiä toimenpiteitä, joita ei millään tavalla täsmennetä. Ei tämän perusteella kukaan laita rahaa jakoon, vaan edellyttää toimenpiteiden konkretisointia ennen kuin lähdetään tekemään rahoitusta koskevia päätöksiä.

Korkman veikkaakin edessä olevan vielä viikkojen lisäneuvottelut.

Euroryhmä varovaisen myönteinen

Tiistai-iltapäivällä puhelinneuvotteluja Kreikan uudistuslistasta käyneet euroryhmän valtiovarainministerit suhtautuvat alustavan myönteisesti Kreikan esitykseen ja puoltavat lainaohjelman jatkamista neljällä kuukaudella. Tosin euroryhmäkin esittää lausunnossaan, että Kreikan on vielä laajennettava ja konkretisoitava esittämiään uudistuksia.

Myös Kreikan lainoittajiin lukeutuva Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvostelee Kreikan uudistuslistaa yksityiskohtien puuttumisesta. Euroopan keskuspankki luonnehtii paperia päteväksi aloitukseksi.

Uudistuslistan konkretisoimiseen ja läpiviemiseen maan parlamentissa Kreikalla on miljardien motivaattori.

Sixten Korkman. Kuva: Yle

– Kreikkahan toivoo saavansa viimeisen rahoituserän toisesta rahoituspaketista, 7,2 miljardia, mutta kyllä se ymmärtääkseni edellyttää sitä, että nämä toimenpiteet konkretisoidaan, ja ne viedään Kreikan parlamenttiin hyväksyttäväksi, ja silloin vasta käydään taistelu, kun nähdään, mitä nämä yksityiskohdiltaan edellyttävät.

Jäähyväiset Tsiprasin vaalilupauksille

Jo nyt Kreikan hallitus on joutumassa helteeseen, sillä uudistuslistassa se on joutunut pyörtämään joitakin vaalilupauksiaan. Esimerkiksi valtioyhtiöiden jo tehtyjä yksityistämisiä ei perutakaan, vaikka pääministeri Alexis Tsipras kampanjassaan niin uhosi ja ehätti yksityistämiset ensi töikseen jäädyttää.

– Tässä on kyllä sellainen tilanne, että Kreikan hallitus on luopumassa jokseenkin kauttaaltaan niistä lupauksista, jota vaalikeskusteluissa annettiin, Korkman toteaa.

Korkman myös muistuttaa, että nyt käytävä vääntö toisen rahoituspaketin viimeisestä rahoituserästä ei ole minkäänmoinen loppu Kreikka-saagalle.

– Kun tämä 7,2 miljardia voidaan mahdollisesti siirtää Kreikan tilille, niin samanaikaisesti alkavat todella vaikeat neuvottelut Kreikan kolmannesta rahoituspaketista. Sen hyväksyntä tulee herättämään hyvin vaikeita kysymyksiä niin Kreikassa kuin meidän eduskunnassamme, kun ottaa huomioon, että Kreikan valtiovarainministeri Varoufakis on monta kertaa todennut Kreikan olevan konkurssipesä, Korkman ennakoi.