1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnestyn raportti: Suomelle taas moitteet turvapaikanhakijoiden kohtelusta

Suomi sai ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vuosiraportissa nuhteita myös naisten ja transihmisten kohtelusta. Järjestön mukaan viime vuotta leimasivat maailmalla aseellisten ryhmittymien iskut siviilejä vastaan.

Ulkomaat
Putkat.
Itä-Suomen poliisilaitoksen Joensuun poliisivankilassa Kontiolahden Lehmossa on kaikkiaan vajaa neljäkymmentä putkaa. Heikki Haapalainen / Yle

Amnesty International on antanut Suomelle moitteita turvapaikanhakijoiden, naisten ja transihmisten kohtelusta.

Järjestön vuosittaisen raportin mukaan vuonna 2013 noin 1 300 säilöönotetusta turvapaikanhakijasta suuri osa joutui olemaan poliisivankilassa säilötilojen riittämättömän kapasiteetin vuoksi. Suomi on saanut turvapaikanhakijoiden kohtelusta moitteita järjestöltä aiemminkin.

Uutena asiana järjestö oli nostanut raporttiinsa transihmisten oikeudet. Suomen translaki on järjestön mukaan syrjivä, koska juridisen sukupuolen vahvistaminen vaatii Suomessa esimerkiksi pitkällisiä lääketieteellisiä selvityksiä ja siviilisäädyn muuttamista avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevilta.

Aseellisten ryhmittymien iskut leimasivat viime vuotta

Amnesty Internationalin mukaan viime vuotta leimasivat maailmalla aseellisten ryhmittymien iskut siviilejä vastaan. Järjestön Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo tiedotteessa, että kansainvälisen yhteisön toiminta on ollut asiassa erittäin tehotonta.

Ihmisoikeusjärjestö ehdottaa raportissaan, että YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenvaltiot luopuisivat veto-oikeudestaan kansanmurhan ollessa kyseessä. Järjestön mukaan turvallisuusneuvosto ei ole poliittisten intressien takia pystynyt tekemään päätöksiä esimerkiksi Syyrian, Gazan tai Ukrainan kriisien suhteen.

Lue seuraavaksi