Työnkulman purkaminen herättää keskustelua Kuopiossa: "Maali ja pesu ei riitä korjaamaan vanhaa taloa"

Osa kuopiolaisista olisi valmis säilyttämään kaupungin entisen työväentalon ja peruskorjaamaan sen uuteen käyttöön. Talon omistava Lemminkäinen ei pidä rakennusta suojelemisen arvoisena.

Kuopio
Työnkulman järjestörakennus Kuopion keskustassa.
Kati Myöhänen / Yle

Kuopion keskustassa sijaitseva entinen työväentalo Rupla jakaa mielipiteitä Kuopiossa. Korkein hallinto-oikeus päätti kuukausi sitten, että Työnkulmaa ei saa purkaa. KHO:n mukaan Kuopion kaupunki ei ole purkupäätöksessä arvioinut riittävän tarkasti työväentalon kulttuurihistoriallisia arvoja.

Työväenkulma on monille kuopiolaisille tärkeä paikka, jolla on historiallista arvoa. Kuopiolainen Anita Jämsen kertoo viettäneensä talolla joskus paljon aikaa.

– Olen ollut mukana useissa Työväenkulman tapahtumissa ja lähtenyt talolta synnyttämäänkin. Talon saisi varmasti korjattua. Se on hyvällä paikalla ja puitteet ovat sellaiset, että siitä saisi tietynlaisen toiminnantalon kaiken ikäisille ihmisille, Jämsén pohtii.

Puitteet ovat sellaiset, että siitä saisi toiminnantalon kaiken ikäisille ihmisille.

Anita Jämsen

Hän kertoo olleensa erittäin tyytyväinen KHO:n päätökseen ja toivoo Kuopion kaupungin luopuvan purkuaikeistaan.

– Monille rakennus on aikansa elänyt, mutta miten monta rötisköä me ollaankaan korjattu. Päivittäin kun kuljen rakennuksen ohi, mietin miltä se näyttäisi, jos ikkunapuitteet olisi maalattu, ikkunat pesty ja puhtaat verhot vaihettu.

"Ruplaa ei korjata maalaamalla ja imuroimalla"

Työnkulma herätti vilkasta keskustelua myös Yle Savon lähetyksessä keskiviikkona. Lähetysikkunaan vyöryi kommentteja siitä, mitä vanhalle rakennukselle tulisi tehdä. Suurin osa kommentoijista oli valmiita purkamaan talon tai ainakin harkitsemaan tarkkaan sen säilyttämistä.

Ruplaa ei korjata maalaamalla ja imuroimalla. Sille pitäisi tehdä täydellinen remontti. Rakentaa käytännössä vanhoihin kuoriin uusiksi. Kannattaako?

Jokainen järjevä ihminen pystyy ymmärtämään, ettei pelkkä maali ja pesu riitä korjaamaan vanhaa taloa. Ja että rahaa palaa paljon, mutta ilman mielikuvia hyvästä, ei voi aloittaa suunnitteluakaan.

Keskusteluissa Työnkulman säilyttämisestä useat kommentoijat muistuttavat rakennuksella olevan kulttuurihistoriallisen arvon lisäksi myös poliittista historiaa.

Miksi te haluatte siloitella historiaa; on ollut puoluepoliittinen rakennus ja so what. Kuopiolaisille keskeinen kohtauspaikka joka tapauksessa.

Joka haluaa Ruplan kunnostaa, ostakoon Lemminkäiseltä käypään markkinahintaan ja kunnostakoon! Putinin ruplilla homma ei onnistu, kun niiden arvo putoaa jo matkalla Moskovasta Kuopioon.

Lemminkäinen: Rakennus ei ole suojelemisen arvoinen

Ruplan rakennuksen omistava Lemminkäinen Talo Oy haluaisi purkaa kiinteistön ja rakentaa sen tilalle ja viereiselle tontille asuntoja ja muutamia liiketiloja. Yhtiö ei aio tässä vaiheessa luopua alkuperäisistä suunnitelmistaan. Tällä hetkellä Lemminkäinen odottaa KHO:n vaatiman tarkemman selvitystyön lopputulosta, joka venynee ensi syksyyn.

– Kun huomioidaan mihin kuntoon se on saatettu aikaisempien käyttäjien taholta, ei vastaa käsitystä, että se olisi suojelemisen arvoinen, toteaa Lemminkäinen Talo Oy:n aluejohtaja Heikki Turunen.

Nykyaikaisten laatuvaatimuksien mukaiseksi saattaminen on kalliimpaa kuin uuden rakentaminen.

Heikki Turunen

Turusen mukaan talosta on jo varhaishistoriassa luovuttu, koska sitä ei ole pystytty kannattavasti pyörittämään siinä kunnossa, missä se on. Lemminkäinen ei ole ainakaan tässä vaiheessa valmis myymään rakennusta.

– Tekninen kunto ja nykyaikaisten laatuvaatimuksien mukaiseksi saattaminen on kalliimpaa kuin uuden rakentaminen. Esimerkiksi pelastus- ja turvallisuusasiat täytyisi saada nykyaikaisten asetusten mukaisiksi.

Myös Kuopion kaupungin asemakaavapäällikkö Marko Lätti pitää rakennuksen korjaamista haasteellisena.

– Teknisesti rakennus on hyvin vaikea ottaa käyttöön, koska siinä on matala kerroskorkeus ja esimerkiksi nykyinen LVI-tekniikka vaatii paljon tilaa. Suojeltu rakennuskaan ei kyllä estä täydennysrakentamista, se olisi kaavan mukaan mahdollista tontin itäosaan.