1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Bangladeshin valtasota yltyy, oppositiojohtajasta annettiin pidätysmääräys

Ziaa on aiemmin syytetty yllyttämisestä väkivaltaan hallitusta vastaan. Uudet syytteet ovat korruptiosta.

Ulkomaat
Khaleda Zia.
Khaleda Zia toimistossaan 5. tammikuuta.Abie Abdullah / EPA

Bangladeshilainen oikeusistuin on antanut pidätysmääräyksen oppositiojohtaja Khaleda Ziasta, koska tämä ei tullut oikeuteen vastaamaan korruptiosyytöksiin. Zia on ollut tammikuusta asti piiritettynä toimistoonsa osana Bangladeshissä yltynyttä valtasotaa.

Ziaa syytetään runsaan 570 000 euron kavaltamisesta vuosina 2001–2006, jolloin hän oli Bangladeshin pääministeri. Syytteistä voidaan langettaa jopa elinkautinen vankeustuomio.

Syytteet liittyvät hyväntekeväisyysrahastoon ja orpokotiin, jonka on nimetty Zian puolison Ziaur Rahmanin mukaan. Hän oli Bangladeshin presidentti, joka salamurhattiin vuonna 1981.

Oppositiopuolueiden liittoa johtava Zia eristettiin toimistoonsa tammikuussa, jotta hän ei olisi päässyt johtamaan hallituksen vastaisia mielenosoituksia parlamenttivaalien vuosipäivänä. Oppositio pitää viime vuoden vaaleja epärehellisinä ja vaatii pääministeri Sheikh Hasinan eroa.

Oppositio on ottanut protestointitavakseen muun muassa julkisen liikenteen estämisen. Busseja vastaan tehdyissä polttopulloiskuissa ja poliisin luodeista on kuollut yli sata ihmistä. Oppositio kiistää iskeneensä busseja vastaan.

Viranomaiset ovat syyttäneet Ziaa yllyttämisestä väkivaltaisuuksiin. Zia sanoo, että sekä nuo syytteet että korruptioväitteet ovat poliittista peliä, jolla halutaan tuhota hänen johtamansa Bangladeshin kansallispuolue.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi