MLL: Verkkokiusaamiseen puuttuminen on myös koulun asia

Koulukiusaajat tunkeutuvat kiusatun elämään verkon kautta paitsi koulussa, myös vapaa-ajalla. Kouluilla ei kuitenkaan aina ole mahdollisuutta tai kykyä puuttua verkossa tapahtuvaan kiusaamiseen, vaikka se tapahtuisi aivan opettajan nenän alla.

internet
Nuori istuu yksin portaikossa.
Yle

Älypuhelinten mukana verkko ja verkkokiusaaminen kulkevat koulukiusatun lapsen mukana kaikkialle. Mannerheimin Lastesuojeluliiton mukaan koulujen tulisi osallistua kiusaamistapausten käsittelyyn silloin, kun kiusaamista tapahtuu sekä koulussa että verkossa.

Koulun tulisi MLL:n mukaan tehdä yhteistyötä kotien kanssa kiusatun oppilaan auttamiseksi.

Koulu ei kuitenkaan ole velvoitettu puuttumaan kouluajan ulkopuolella tapahtuvaan kiusaamiseen. Teoriassa koulu voi siis rajata vapaa-ajalla tapahtuneen kiusaamisen toimenpiteidensä ulkopuolelle.

Sekä verkossa että kasvotusten kiusatuksi joutuneen Eveliinan tarina (siirryt toiseen palveluun) herätti maanantaina paljon huomiota. Facebook-kirjoituksessaan Eveliinan sisko kertoo, että muut koulun oppilaat ovat kiusanneet tyttöä koulussa ja vapaa-ajalla niin pahasti, että tyttö on kieltäytynyt menemästä kouluun. Tarinan mukaan koulu ei kuitenkaan puutu verkkokiusaamiseen vedoten siihen, ettei kouluajan ulkopuolella tapahtuva verkkokiusaaminen kuulu sen vastuualueeseen.

Pilakuvien levittelyä ja halveksuntaa

Suunnittelija Satu Tallgren Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta on sitä mieltä, että koulun pitäisi puutua verkkokiusaamiseen silloin, kun se liittyy koulukiusaamiseen.

– Monesti verkon kiusaamistilanteissa ovat samat ihmiset, jotka käyvät koulua yhdessä. Jos kyseessä on saman koulun lapsia ja nuoria, niin se on minusta silloin koulun asia hoitaa, sillä se vaikuttaa koulunkäyntiin, Tallgren kommentoi.

Lasten ja nuorten puhelimessa keskustellaan joka vuosi yli tuhat kertaa henkisestä tai fyysisestä kiusaamisesta.

– Netissä julkaistaan muokattuja kuvia kiusatusta. Kuvia myös levitellään tietylle kaveriporukalle ja esimerkiksi koulun seinälle. Toisen verkkoprofiiliin kirjotetaan halveksivasti tai perustetaan ryhmä, jossa haukutaan tiettyä lasta, Tallgren listaa erilaisia verkossa kiusaamisen muotoja.

Vanhempien kannattaakin olla mukana lastensa verkon käytössä. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Tallgrenilla on sekä kiusatun että kiusaajan vanhemmille kaksi neuvoa.

– Suhtautukaa kiusaamistapaukseen ymmärtäväisesti, älkääkä suuttuko esimerkiksi netin käytöstä ja käykää lapsen kanssa läpi sitä, millaista on hyvä käytös verkossa.