Vanhat ja kummallisen muotoiset puut synnyttävät tarinoita

Merkittävät puut ovat osa ihmisten elämää ja paikallishistoriaa. Puut liittyvät arjen tapahtumiin ja tärkeisiin hetkiin. Antero Korhonen tuntee lempääläisten merkkipuiden tarinat.

Kotimaa
Antero Korhonen ja rahamännyt
Marko Melto / Yle

– Nämä on tunnettu rahamäntyinä. Sen takia, että aikoinaan Suomen markkasetelissä oli kuvattuna mänty, rahamänty.

Antero Korhonen kävelee ja katselee ihailevasti vanhoja puita. Ne kasvavat Lempäälästä Valkeakoskelle menevän tien varressa, Sotavallan kartanon kohdalla.

– Toinen on 240, toinen 200 vuotta, jokseenkin siis Tampereen kaupungin ikäisiä.

Antero Korhonen ja rahamänty Sotavallan kartanolla Lempäälässä.
Sotavalan kartanon pihalla kasvaa komea mänty.Marko Melto / Yle

Mäntyjen oksat kurkottavat kauas rungosta. Iltapäivän aurinko tekee niistä täyteläisen värisiä. Kartanon päärakennuksen kupeessa on kauniina kujanteena erikoisen näköisiä suippoja puita – kartiotammia.

– Näiden ei pitänyt ollenkaan pärjätä Lempäälän ilmastossa. Kuuluisa puutarhuri Arno Kasvikin uskoi, etteivät kartiotammet täällä menesty.

240-vuotiaan männyn oksistoa
240-vuotiaan männyn oksisto on komeaaMarko Melto / Yle

Pienet ja suuremmat tarinat Lempäälän merkittävistä puista olivat ihmisten muisteissa. Monet niistä olivat jo unohtumassa, kun Korhonen keräsi tuon tiedon kirjaksi. Tärkeimpien puiden tarinoista oli ihmisillä erilaisia käsityksiä

– Tarkkana saa olla, että onko tieto oikeaa. Monenlaisia lähteitä on syytä käyttää käyttää.

Sotavallan kartanon kartiotammet
Kartiotammet reunustavat Sotavallan kartanoon johtavaa tietä.Marko Melto / Yle

Uusia puutarinoitasyntyy jatkuvasti. Lempäälässä viimeisimpiin kuuluu Nurmen kylässä kasvavan tammen tarina. Tärkeä puu siirsi pyörätien paikan.

– Maan omistaja ja kunnan puutarhuri heräsivät viime hetkellä suojelemaan tammea. Käännettiin kevyen liikenteen väylä lähelle ajorataa. Tammi säilyi ja ilahduttaa asukkaita ja ohikulkijoita vielä ehkä 200 vuotta.

Tammen oksistoa
Tammen oksistoaMarko Melto / Yle

Eniten tarinoita ovat synnyttäneet erityisen vanhat tai kummallisen muotoiset puut. Korhonen innostaa keräämään oman paikkakunnan puutarinoita.

– Toivon todella, että monet innostuisivat tallentamaan elinympäristöänsä.