USA:n aurinkovoimalakokeilu osoittautui lintujen kuolemanloukuksi

Korppi haihtui jäljettömiin lennettyään voimalan yllä kovaan kuumuuteen, kertoo silminnäkijä. Uusiutuvan energian tuottamisesta – lähinnä tuulivoimaloista – aiheutuvista lintutuhoista käydään kovaa keskustelua myös luontoväen kesken.

Ulkomaat
Aurinkovoimaloissa käytettävä peilijärjestelmä.
Aurinkovoimaloissa käytettävä peilijärjestelmä.Schott AG / EPA

Yhdysvalloissa tammikuussa kokeiltu aurinkovoimala kohdensi auringonsäteitä niin tehokkaasti, että alueen yllä lentäneet linnut syttyivät palamaan, kertoo riippumaton kalifornialainen KCET-televisiokanava.

110 megawatin energiatuotantoon pyrkivässä voimalahankkeessa Tonopahissa Nevadan osavaltiossa oli kokeiltavana yksittäinen energiantuotantotorni. Sen kymmenet tuhannet peilit suuntasivat auringonsäteet yhteen pisteeseen runsaan 360 metrin korkeuteen maanpinnasta.

Biologit näkivät runsaan neljän tunnin aikana 130 linnun lentävän kuolemanloukkuun. KCET:n silminnäkijätietojen mukaan yksi linnuista oli korppi, joka muuttui ensin hohtavan valkoiseksi ja haihtui sitten täysin jäljettömiin.

Seuraavana päivänä SolarReserve-yhtiö muutti peilien määrää ja suuntaa, minkä jälkeen linnut ilmeisesti pääsivät lentämään turvallisesti alueen yli. Sittemmin kuukauden jatkuneessa kokeilussa on mennyt henki enää yhdeltä linnulta, yhtiöstä kerrotaan.

Tuulivoimalan tappamat kotkat maksoivat yhtiölle miljoonia

Viime vuoden lopulla KCET ja useat muut yhdysvaltalaiset viestimet uutisoivat tuulivoimalasta, joka pyrki salaamaan, että sen kahdessa voimalassa Wyomingissa oli kuollut suojeltuihin lajeihin kuuluvia lintuja.

PacifiCorp Energyn voimalat olivat koituneet vuosina 2009–2014 kohtaloksi 336 suojellulle lintuyksilölle. Alueelta oli löytynyt muun muassa 38 maakotkan jäänteet. Viranomaisten mukaan on oletettavaa, että yhtiö tiesi etukäteen laitostensa olevan kuolemaksi suojelluille lajeille.

Yhtiö yritti estää ympäristöviranomaisia julkaisemasta lintukuolemalukuja sen 13 tuulivoimalan liepeiltä haastamalla heidät oikeuteen. Yhtiön mukaan tiedot eivät olleet julkisia.

Sittemmin yhtiö kuitenkin tunnusti kuolemat ja suostui maksamaan korvauksia ja sakkoja, jotka nousivat yli kahteen miljoonaan euroon. Lisäksi yhtiö määrättiin suunnittelemaan voimalansa aiempaa lintuturvallisemmiksi.

Lintutuhojen kokonaisluvuissa iso haitari

Maailman korkein tuulimylly on käytössä Tanskassa. Rungolla on korkeutta 220 metriä ja siivillä pituutta 80. Suomen korkeimmat tuulimyllyt, torniltaan 140-metriset, alkoivat pyöriä viime vuonna Simossa.

Korkealla tuulimyllyn huipulla pyörivät matkustajakoneen siipivälin kokoiset lavat aiheuttavat pyörremyrkyn vertaisen imun. Sen vaikutuksesta lintuihin on keskusteltu kiivaasti luonnonsuojelupiireissä muuallakin kuin Yhdysvalloissa. Lintutuhot arvioidaan yleensä laskemalla tuulipuistojen ympäristöön pudonneet kuolleet linnut. Tarkkoja luvut eivät ole – osa linnuista ehtii maatua tai päätyä raadonsyöjien suihin –, minkä takia keskustelulle ei ole kivenkovaa pohjaa.

Yhdysvaltain viimevuotisen State of Birds (siirryt toiseen palveluun) -viranomaisraportin mukaan tuulivoimalat tappavat Yhdysvalloissa 214 000–368 000 lintua vuodessa. Yli 60 prosenttia on pikkulintuja. Viranomaisia tuulivoimaloiden lintutuhojen vähättelystä syyttävät, muun muassa Save the Eagles (siirryt toiseen palveluun) -järjestö, ovat arvioineet kuolleiden lintujen ja lepakoiden todelliseksi luvuksi jopa 39 miljoonaa vuodessa.

Monet keskustelijat toisaalta korostavat, että viime kädessä tuulivoimalat pelastavat lintuja: ilmastonmuutosta helpottavaan energiantuotantoon siirtyminen vähentää suurten lintutuhojen ja sukupuuttojen uhkaa.

Riippumattoman yhdysvaltalaisen ympäristöjärjestön Audubon Societyn viimevuotisen raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan ilmastonmuutos koituu muutamassa vuosikymmenessä kohtaloksi jopa valtaosalle nykyisistä lintukannoista. Raporttiin, joka on laajuudessaan ainutlaatuinen, on koostettu tietoja ilmastonmuutoksen vaikutuksista 588 lintulajiin Yhdysvalloissa ja Kanadassa.