1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannia otti kovan linjan jihadisteja vastaan

Britannia on kiristämässä terrorisminvastaisia lakeja. Saarivaltiossa puhutaan kuitenkin entistä enemmän pehmeistä otteista, sillä nykyaikaista terrorismia ei pysäytetä pelkästään valvonnalla ja lakipykälillä, kirjoittaa Ylen toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta.

Ulkomaat
Poliisi moskeijan edessä.
Poliisivartio. Finsbury Parkin moskeija Lontoossa yrittää parantaa huonoa mainettaan.EPA

Finsbury Parkin moskeijassa kaikuu Britannian lippua liehuttavan lapsikuoron laulu. New Yorkin terrori-iskujen jälkeen samoissa huoneissa saattoi kuulla radikaalisaarnaaja Abu Hamzan ylistävän iskujen tekijöitä. Ääri-islamismin tahraamasta maineesta edelleen kärsivä pyhättö piti avoimien ovien päivän hälventääkseen muslimeja koskevia ennakkoluuloja.

– Muslimiyhteisön ympärillä vellovan mediahysterian täytyy loppua. Päätimme avata ovemme, jotta vieraat näkevät kuinka hienoa työtä olemme tehneet viimeiset kymmenen vuotta. Täällä on paljon uteliaita, joten tempaus näyttää kantavan hedelmää, kertoo moskeijan edustaja Khalid Oumar.

Abu Hamzan toimiessa imaamina Finsbury Parkin moskeija oli eurooppalaisen ääri-islamismin keskus. Saarnayleisöön kuuluivat niin Pariisin iskun tekijöiden oppi-isä Djemel Beghal kuin kenkäpommilla lentokoneiskua yrittänyt Richard Reid. Britannian viranomaiset eivät puuttuneet väkivaltaisen viestin levittämiseen, vaikka turvallisuuspalvelujen sanotaan olleen siitä tietoisia.

Mediahysterian muslimien ympärillä on loputtava.

Khalid Oumar

Nyt linja on toinen. Abu Hamza on karkotettu Yhdysvaltoihin, jossa hän istuu elinkautista rangaistusta terrorismirikoksista. Britannia puuttuu radikaaliin puheeseen hanakasti ja valvoo kansalaisiaan tietovuotaja Edward Snowdenin mukaan jopa Yhdysvaltoja laajemmin.

Tiedustelupalvelun valvonta herättää huolta

Britannian elektronisen tiedustelupalvelu GCHQ:n toiminta on herättänyt hämmästystä maan rajojen sisä- ja ulkopuolella. Kaksi vuotta sitten paljastui, että brittiurkkijoilla oli tuntosarvet mannertenvälisissä tietoliikennekaapeleissa. Viime viikolla taas, että se oli varastanut yhdessä yhdysvaltalaisen NSA:n kanssa salausavaimia SIM-kortteja valmistavalta yhtiöltä. Tämä antaa urkkijoille pääsyn myös suomalaisten kännykkäpuheluihin ja tekstiviesteihin.

Britannian hallitus haluaa kiristää sähköisen viestinnän valvontaa edelleen. Toive kaikkien brittien internetin selaushistorian tallentamisesta vuodeksi on saanut esimerkiksi kansalaisoikeusjärjestö Libertyn takajaloilleen.

– Olisi paljon parempi keskittää toimet niihin, joiden epäillään olevien terroristeja. Vastustan kaikkien kansalaisten kohtelemista rikollisina. GCHQ:lla on jo nyt erittäin laajat oikeudet, sanoo Libertyn tutkija Sara Ogilvie.

Terrorisminvastaisesta lakiryppäästä kiistellään

Britannia on ottamassa käyttöön uusia terrorisminvastaisia lakeja. Niiden nojalla palaava jihadisti voidaan pakottaa sopeuttamisohjelmaan ja Britanniaan paluu voidaan estää kahden vuoden ajaksi. Kansalaiselta voidaan takavarikoida passi entistä nopeammin, jos hänen epäillään suunnittelevan terroristiseen toimintaan osallistumista.

Kiistellyt lait velvoittavat esimerkiksi yliopistot estämään väkivaltaisen ääriajattelun leviämistä. Käytännössä tämä vaatii tarkkaa etukäteissyyniä siitä, mitä yliopistojen vierailevat puhujat aikovat sanoa.

Britannian parlamenttitalo
Tiukkenevat terrorismilait herättävät paljon kysymyksiä Britanniassa.EPA

Tämän kuun alussa yli 500 yliopistoprofessoria allekirjoitti vetoomuksen, jonka mukaan laki estää vapaata keskustelua ja sitä olisi mahdotonta valvoa.

Kiisteltyihin lakeihin on tulossa vielä tarkennuksia. Ne saavat lopullisen hyväksynnän ensi kuun loppuun mennessä.

Pelkät lait eivät riitä

Britanniassa huoli yksityisyyden suojasta ja kansalaisoikeuksista on jäänyt ennen kaikkea kansalaisjärjestöjen ja vasemmistolaisen The Guardian -lehden huoleksi. Niin ääri-islamistien kuin Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:n terroristakin kärsinyt maa on kokenut eniten iskuja eurooppalaisessa lähihistoriassa. Siksi kovat toimet ovat Lontoossakin suosittuja.

– Kansalaistemme joukossa on ihmisiä, jotka haluavat vahingoittaa muita. On hyvin tärkeää, että estämme heidän suunnitelmansa. Jos sinulla ei ole mitään salattavaa, ei ole myöskään pelättävää, lontoolainen James Lyon sanoo.

Britannian viranomaiset kertovat estäneensä viime aikoina useita terrori-iskuja turvallisuuspalvelujen toiminnan ansiosta. Iskujen uhkaa ei voida kuitenkaan mitätöidä täysin pelkällä valvonnalla, etenkin kun terroristit toimivat nykyisin usein yksin. Britanniassakin huomio on kääntynyt entistä enemmän radikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn.

Jos ei ole salattavaa, ei ole myöskään pelättävää.

Britannian 2,7 miljoonaisella muslimiyhteisöllä on lukuisia aloitteita ääriajattelun leviämisen estämiseksi. Hiljattain yli sata brittiläistä imaamia osallistui videovetoomuksen, jossa tuomittiin Isis-järjestö ja kehotettiin pitäytymään Irakin ja Syyrian sota-alueille matkustamisesta.

Noin 500 britin on arvioitu liittyneen Isis-järjestön riveihin. Monen brittimuslimin mielestä on kohtuutonta vaatia koko yhteisöltä pienen vähemmistön radikalismin julkista tuomitsemista.

Lontoolaisen Richard Sollyn mielestä ainakin Finsbury Parkin moskeijan päätös avata ovet uteliaille oli askel oikeaan suuntaan.

– Viimeaikaisten konfliktien ja väkivallan vuoksi, on erittäin tärkeää, että muslimit ja ei-muslimit oppivat tuntemaan toisensa. Olen katolilainen ja toivon että muut ymmärtäisivät minun uskontoani, minä haluan oppia ymmärtämään muita, Richard Solly sanoo.

Pasi Myöhänen, Lontoo
Yle Uutiset