Lapin luonnonsuojelupiiri: STUK:n Rovaniemen laboratoriota ei saa lakkauttaa

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri on huolissaan Säteilyturvakeskuksen aikeista lakkauttaa Rovaniemen laboratorio. Se katsoo, että Lapissa on meneillään useita hankkeita, joissa tarvitaan Säteilyturvakeskuksen henkilöstön säteilyosaamista ja paikallistuntemusta.

Kotimaa
Säteilyturvakeskus Rovaniemen Lähteentiellä
Säteilyturvakeskus Rovaniemen Lähteentiellä.Sauli Antikainen / Yle

Suomen luonnonsuojeliiton Lapin piiri katsoo, että Säteilyturvakeskuksen aikeet lakkauttaa Rovaniemen laboratorio vähentäisi ja vaikeuttaisi STUK:n tiivistä yhteistyötä malminetsintä- ja kaivosyhtiöiden kanssa.

Piiri pelkää, että STUK:n toiminnan siirtäminen Helsinkiin vähentäisi pohjoisessa tehtäviä mittauksia.

– Kuinka tiheään STUK kävisi mittaamassa arvoja? Huoli on, että yhteydenpito muuttuu kasvottomaksi ja yhteistyö vaikeutuu, sanoo piirin toiminnanjohtaja Tarja Pasma.

Suomen luonnonsuojeliiton Lapin piiri on huolissaan uraani- ja toriumpitoisuuksista ja muista radioaktiivista aineista liittyen kaivostoimintaan.

Piiri pelkää, että Lappiin suunnitteilla olevasta Soklin fosfaattikaivoksesta tulisi itse asiassa fosfaatti-uraanikaivos.

Toiminnanjohtajan mukaan piiri pelkää, että fosfaatin rikastusprosessissa uraanista muodostuu ongelma.

– Vaikka kaivos perustetaan vakuuttaen, ettei uraaniin kosketa, voi käydä niin, että se täytyy erottaa rikastusprosessissa ja tällöin kaivoksesta tulee myös uraanikaivos. Kanadassa on vuosikymmenien kokemus uraanikaivoksista ja useat osavaltiot ovat niistä kieltäytyneet, piiri katsoo.