1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Sim-korttivalmistaja Gemalto uskoo, että USA ja Britannia tunkeutuivat sen tietoverkkoon

Gemalto ei usko, että salausavaimia olisi varastettu suuria määriä. Hyökkäykset ovat yhtiön mukaan tapahtuneet vuosina 2010 ja 2011. Aiemmin uutisoitiin, että kansainväliset tiedustelupalvelut olisivat saaneet käsiinsä sim-korttien valmistajan salausavaimet.

tekniikka
Sim-kortteja
Mikko Stig / Lehtikuva

Sim-kortteja valmistava Gemalto uskoo, että Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA ja Britannian tiedustelupalvelu GCHQ ovat tunkeutuneet yhtiön tietoverkkoon. Gemalton mukaan tunkeutumiset ovat tapahtuneet todennäköisesti vuosina 2010 ja 2011.

Gemalto selvitti asiaa sen jälkeen kun julkisuudessa kerrottiin, että NSA:n ja GCHQ:n epäillään saaneen haltuunsa sen tietoliikennettä suojaavat salausavaimet. Niillä tiedustelupalvelut olisivat päässeet seuraamaan kännyköiden tietoliikennettä.

Tiedot olivat peräisin tietovuotaja Edward Snowdenilta, ja niistä uutisoi verkkolehti The Intercept (siirryt toiseen palveluun).

Monikansallinen Gemalto julkaisi asiasta tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona. Sen mukaan hyökkäykset kohdistuivat yhtiön sisäiseen verkkoon eikä niissä ole voinut päästä varastamaan suuria määriä salausavaimia. Suomessa Viestintävirasto on kertonut selvittävänsä asiaa yhdessä teleoperaattoreiden kanssa.

Viestintävirasto toteaa, että nykytietojen perusteella vaikutukset suomalaisten matkapuhelinverkkojen käyttäjiin ovat rajalliset. "Mahdollisuus salakuunteluun koskisi vain osaa teleyritysten asiakkaista ja edellyttäisi pääsyä kohtuulliselle etäisyydelle salakuunneltavasta puhelimesta. Menetelmä ei mahdollista käyttäjien massavalvontaa", se kirjoittaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). Gemalto kertoo tietomurron koskevan GSM- eli 2G-verkon sim-kortteja, joita on otettu käyttöön vuosien 2010 ja 2011 aikana, Viestintävirasto sanoo.

Lue seuraavaksi