Kevään alkaminen riippuu määritelmästä

Kasvukauden alkamiselle merkitsevää on lämpötilan nousu yli +5 asteen. Käsite terminen kasvukausi kertoo kevään alkamisesta paremmin kuin terminen kevät.

luonto
Jääpuikkoja

Ilmatieteen laitos käyttää nykyään kahdenlaista termistöä keväästä. Termisen kevään määritelmä ei ole yhtä selkeä kuin termisen kasvukauden, sillä jälkimmäinen katsotaan alkaneeksi sitten kun lämpötila on yötä päivää yli +5 astetta.

– Termisen kevään alkaminen on lämpötilaan perustuva määritelmä, jolloin katsotaan enemmän "nollalämpötilaa". Maataloudelle esimerkiksi on tärkeämpää terminen kasvukausi, jolloin kavukausi todella alkaa. Se alkaa hieman myöhemmin kuin terminen kevät, valaisee Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelun meteorologi Pauli Jokinen.

Kevät on edennyt Etelä-Suomessa jo niin, ettei ainakaan kaupungeissa ole paljon lunta. Tämä vaikuttaa myös muuttolintujen innokkuuteen hakeutua pohjoisemmaksi.

– Muuttolinnut reagoivat herkästi lämpötiloihin. Heti kun lumi on sulanut ja ruokaa saatavana, niin esimerkiksi tilhistä on tehty havaintoja.

Varhaisia kevään alkuja on viimeisen 10 vuoden aikana on ollut useampiakin.

Pauli Jokinen

Tilastojen mukaan kevääntulo on vaihdellut vuosittain, mutta termisen kevään määritelmällä kevät on tullut viime vuosina aikaisemmin.

– Viime vuonna termisen kevään määritelmän mukaan Etelä -ja Keski-Suomessa alkoi jo helmikuun puolella, Pauli Jokinen sanoo.

– Jos katsotaan Kainuun termisen kevään alkua, niin viime vuosina se on alkanut maalikuun viimeisellä viiholla tai huhtikuun alussa. Ajankohta voi vaihdella muutamalla viikolla suuntaan ja toiseen. Vonna 2007 terminen kevät alkoi jo maaliskuun puolivälissä. Varhaisia kevään alkuja on viimeisen 10 vuoden aikana on ollut useampiakin, kertoo Pauli Jokinen.