1. yle.fi
  2. Uutiset

Saamelaisnuoret, yhdistykset ja yksityishenkilöt vetoavat kansanedustajiin saamelaislakihankkeiden puolesta

Suomen saamelaisnuorten yhdistys SSN on koonnut yhdistysten ja yksityishenkilöiden voimat ja lähettänyt kansanedustajille kirjeen, jolla he näyttävät tukensa saamelaislakihankkeille, jotka ovat eduskunnan käsiteltävinä. Allekirjoittajat vaativat, että hallituksen esitys saamelaiskäräjälaiksi on hyväksyttävä, saamelaismääritelmää ei saa laajentaa ja että ILO 169 -sopimus on ratifioitava viipymättä.

Sápmi
Saamen lippu
Yle Grafiikka

Saamelaisnuoret, yhdistykset ja yksityishenkilöt vetoavat kansanedustajiin saamelaisasioissa.

Suomen saamelaisnuorten yhdistys SSN (sa. Suoma Sámi Nuorat) on viime viikon lopusta lähtien koonnut sosiaalisen median kautta yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä allekirjoittamaan vetoomuksen eduskunnassa käsiteltävänä olevien saamelaislakihankkeiden tueksi.

Mukana on erityisesti nuorisojärjestöjä ympäri Suomea.

Allekirjoittajina yhdistyksiä ja 76 yksityishenkilöä

Suomen saamelaisnuorten yhdistys SSN:n kirjoittaman kirjeen ovat allekirjoittaneet myös Inarin saamelaisseura Anára Sámisearvi rs, Helsingin saamelaisseura City-Sámit ry, Rovaniemen saamelaisseura Mii Searvi rs, Sosialidemokraattiset Nuoret ry, Svenska Ungdom, Vasemmistonuoret ry ja yhteensä 76 yksityishenkilöä.

Tiedotteessaan SSN kertoo, että kirjeessään Suomen kansanedustajille he pyytävät kansanedustajia harkitsemaan tarkoin valiokunnissa esiin tulleita pyrkimyksiä kaventaa saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

– Toivomme, että kirjeemme auttaa viemään keskustelua saamelaisten itsehallinnon järjestämisestä eteenpäin ja olemme sisällyttäneet siihen asiakirja- sekä tiedekirjallisuusviitteitä, jotta asiassa voitaisiin edetä myös tiedollisesti, kertoo Neeta Jääskö SSN:stä.

– Olemme huolissamme tavasta, jolla saamelaisasioita on käsitelty, ja toivommekin asioidemme nyt etenevän asiallisesti ja lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia kunnioittaen, Jääskö sanoo.

Saamelaislakihankkeet perustuslakivaliokunnassa torstaina

Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee huomenna torstaina saamelaiskäräjälakiehdotusta ja ehdotusta alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevän ILO-sopimuksen ratifioimiseksi Suomessa.

Lakihankkeita on valmisteltu pitkään ja hartaasti ja ne ovat kulkeneet usean muun valiokunnan sekä lukuisten kuulemisten kautta perustuslakivaliokuntaan.

Perustuslakivaliokunnan tavoitteena on saada valmiiksi mietinnöt kummastakin hankkeesta ensi viikolla. Sen jälkeen lakiehdotukset olisivat etenemässä eduskunnana äänestykseen.

Eduskunnan viimeinen täysistunto tällä vaalikaudella on maaliskuun 14. päivä.

Lue seuraavaksi