Eräile suurmiesten jalanjäljissä - Metsähallitus kartoittaa erähistoriallisia kohteita

Missä metsästi Aleksis Kivi, entä Elias Lönnrot kalasti? Miltä tuntuisi eräillä samoissa maisemissa? Erällä on käyty ennen meitä ja joku tallaa metsässä riistan ja kalan perässä meidän jälkeenkin.

Kotimaa
Aku Ahlholm seisoo jänispassissa lumisessa metsässä.
Erikoissuunnittelija Aku Ahlholm seisoo jänispassissa Yli-Iin pienriistakohteella. Alueelta löytyy kivikautisia peurakuoppia.Antti Pylväs / Yle

Saapas uppoaa hankeen polvea myöten, vaikka lämpöasteet ovat jo lumen pintaa pudottaneet. Moottorikelkan ajouraa pitkin on kuitenkin mahdollista edetä jalkaisin Yli-Iin pienriista-alueella. Metsähallituksen erikoistarkastaja Aku Ahlholm esittelee aluetta, jossa eränkävijä voisi kohdata merkkejä kivikautisesta metsästyksestä, mikäli helmikuinen hanki ei niitä peittäisi.

– Yli-Iissä on peuranpyyntikuoppia ja painanteita, joita on vaikea erottaa. Kivikautiset merkit eivät enää ole kauhean selkeästi nähtävissä, mutta merkkejä on, erikoistarkastaja Aku Ahlholm selvittää.

– Metsästäjä voi jatkossa kartalta katsoa näkemisen arvoisia paikkoja. Päiväjahdin voi suunnitella niin, että käy samalla katsomassa paikkoja.

Metsähallituksen luontopalvelut ja metsätalous ovat vuosia tehneet kulttuuriperinnön inventointeja valtion alueilla. Aineistoa on kertynyt paljon ja siitä on nyt poimittu tietoa erähistoriallisesti arvokkaista kohteista. Myös yleisöltä on pyydetty ehdotuksia erähistoriallisiksi kohteiksi.

– Valitsemme sellaisia metsästys- ja kalastuskohteita, joita on inventoitu ja joista on löytynyt erähistoriallista aineistoa, kuten pyyntikuoppia, asutusta, eränkävijöiden vanhojen tukikohtien kivijalkoja tai tunnettuja eränkävijöiden reittejä.

Kymmenen kohdetta halki Suomen

Eteläisin erähistoriallinen kohde sijaitsee Lopella, jossa voi metsästää Aleksis Kiven

Haluamme, että nykyeränkävijä kokee olevansa osa eränkäynnin ikiaikaista jatkumoa

Aku Ahlholm

maisemissa Keihäsjärven kruununmailla. Pohjoisin kohde on virkistyskalastuskohde UK-puistossa, jossa tiedetään Elias Lönnrotin käyneen kalassa.

– Erähistoriakohteilla halutaan tuoda esiin ajatusta, että olemme vain käymässä täällä. Hankkeen perimmäinen tarkoitus on lisätä ihmisten kunnioitusta luontoa kohtaan. Esi-isämme jättivät nämä alueet meille ja me jätämme nämä tuleville.

– Haluamme, että nykyeränkävijä kokee olevansa osa eränkäynnin ikiaikaista jatkumoa.

Metsähallitus kerää materiaalia noin kymmenestä eri kohteesta kevään ja kesän aikana. Elokuussa erähistorialliset kohteet julkistetaan yleisölle Kierikkikeskuksen jousimetsästyskurssin yhteydessä. Tavoitteena on lisätä erähistorialliset kohteet Metsähallituksen metsästys- ja kalastuskarttoihin.