1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Poronliha-chipsi syntyi vahingossa

Helsinkiläinen ravintola Savoy tilasi sallalaiselta yrittäjältä Hannu Lahtelalta eksoottista porosnacksia asiakkaittensa viininmaistelun lomaan. Lahtela leikkeli porosalamista siivuja, mutta valmista ei tahtonut tulla. Sattumalta yksi salamisiivu tipahti lattialle. Aamulla poromies löysi sen ja maistoi. Lattialämmitys Lahtelan keittiössä oli kuivattanut salamisiivun juuri oikeanlaiseksi. Poronliha-chipsin idea oli syntynyt.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Porochipsien tarina on pitkä ja yllätyksiä täynnä. Ei ollutkaan läpihuutojuttu luoda uutta porotuotetta markkinoille. Hannu Lahtela uhrasi tuotekehittelyyn vuosia kunnes sai teollisesti aikaan saman lopputuloksen, jonka hänen keittiönsä lattialämmitys oli vahingossa luonut.

– Siinä meni kolme - neljä vuotta ennen kuin itse hyväksyin tuotteen lopulta. Viimeisen vuoden ajan hain kiihkeästi ratkaisuja tuotannon ongelmiin aktiivisesti. Minä olen aina ollut intohimoinen tuoitekehittelijä. Vastoin yleistä käsitystä parhaat ideat eivät tule illalla ennen nukkumaan menoa, vaan ne vievät vain yöunet, Hannu Lahtela sanoo.

– Aamulla vähän ennen kuin nousee ylös tulevat sitten ne kaikista parhaat ideat, niin tässäkin, Lahtelan kertoo.

Valmistaminen työlästä

Itse porochipsin tuotanto raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi vie kuukauden. Prosessi on monivaiheinen ja tarkka. Mausteitakin mitataan grammavaakalla, jottei bukeeta pilattaisi.

– Tuotantoprosessi on monivaiheinen. Puhutaan fermontointimenetelmästä. Nämä lihat  ensin temperoidaan tiettyyn lämpötilaan ja krossataan tuuman vahvusiksi tangoiksi. Sitten ne maustetaan, sen jälkeen savustetaan kylmäsavumenetelmällä ja kuivataan tietyllä systeemillä. Sillä keinoin saadaan oikea muoto. Alkuperäisestä raaka-aineesta haihtuu yli kaksi kolmannesta, Lahtela kertoo.

Lahtela ei ole tohtinut luvata chipseille pidempää säilyvyyttä kuin vuoden. Ei ole ollut aikaa pidempään testata. Toisaalta avatun pussin säilyvyys on laskettu minuuteissa. Sitä vauhtia chipsit katoavat parempiin suihin.

Premiumtuote kaiken maistaneille

Hannu Lahtelan mukaan porochipsiä ei tulla yleisesti näkemään markettien hyllyillä. Siihen on kaksi hyvää syytä, joista toinen on hinta ja toinen on raaka-aineen vaikea saatavuus.

–  Poronlihan määrä markkinoilla vuosi vuodelta vähenee ja tuottajahinta nousee, joten pitää myös entistä pitemmälle jalostaa tuotetta. Tässä tuotteessa raaka- aineena on P- nolla- leikon liha. Siinä rasvan ja kalvojen osuus saa olla vain kuusi prosenttia. Täyttä tavaraa siis.

– Ehkä tästä ei koskaan tule markettien siäänvetotuotetta. Enempi minä näen tämän erikoisliikkeiden, lentokenttien ja minibaarien tuotevalikoimissa. Liikelahjanakin tämä on verraton. Kyseessä on siis täysiverinen premiumtuote, Hannu Lahtela sanoo.

Elämyksellä on hintansa

Valmis tuote lähtee jakeluun Lahtelalta 4-5 euron pussihintaan. Kun pussiin pannan kolmekymmentä grammaa chipsejä tulee kilohinnasta vähintäänkin kohtuullinen.

– Sataan garmmaan valmista tuotetta käytetään kolmesataa grammaa poronlihaa. Haihtuminen on melkoista, suurempaa kuin tehtäessä perinteistä kuivaa lihaa. Kun siihen päälle pannaan tuotanto- ja raaka-ainekustannukset, niin jokainen voi laskea, ettei se halpaa ole. Mutta kyseessä onkin elämystuote. Ei tällä ole tarkoituskaan vatsaa täyttää, Hannu Lahtela naurahtaa.

Lapin Radion epävirallisessa makutestissä porochipsit saivat innostuneen vastaanoton. Suutuntumaa kehuttiin, kuin myös rapeutta. Hento kardemumman vivahde savuisen poronlihan kyljessä kruunasi makuelämyksen.