1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Hunaja peittoaa käsikaupassa myytävät yskänlääkkeet

Hunaja lievittää yskän oireita jopa paremmin kuin käsikaupassa myytävät yskänlääkkeet. Lastentautiopin professorin mukaan etenkin lasten yskää on turvallisempi hoitaa hunajalla kuin lääkkeillä.

Hunajaa.
Yskää yritetään nitistää mitä moninaisimmin keinoin. Marika Paaso kysyi jyväskyläläisiltä vinkkejä, miten yskän voi selättää.

Hengitystieinfektioihin liittyvä yskä on yleinen ja viheliäinen vaiva, jonka hoitoon ei ole keksitty tehokasta lääkettä. Varmimmin yskään tehoaa aika, mutta oireita voi helpottaa hunajalla.

– Hunajan tehosta on olemassa muutama hyvin tehty tutkimus, joiden perusteella voidaan sanoa, että hunajasta on hyötyä yskän lievittämisessä, kertoo lastentautiopin professori Matti Korppi Tampereen yliopistosta.

Korppi törmäsi hunajan tehoon tehdessään Käypä hoito -suositusta lasten alatiehengitysinfektioiden hoitoon. Etenkin yli 1-vuotiaille lapsille hunaja on hyvä lääke (siirryt toiseen palveluun).

– Eihän hunaja yskää poista, mutta yskimistä se vähentää ja siten helpottaa oloa. Hunaja näyttää tehoavan varsinkin yöyskään, joka on kiusallinen vaiva ja jonka edessä vanhemmat ovat usein olleet täysin hampaattomia, Korppi toteaa.

Yskänlääkkeiden tehosta ei ole todisteita

Apteekissa ilman reseptiä myytäviin yskänlääkkeisiin verrattuna hunaja on parempi vaihtoehto.

Hunaja on turvallisempi vaihtoehto kuin lääkkeet, joista me tiedämme, etteivät ne auta.

professori Matti Korppi

– Yskänläkkkeet ovat sikäli ongelmallisia, että niitä myydään ja käytetään paljon, mutta niiden tehoa ei ole millään tavalla osoitettu. Osa yskänlääkkeistä saattaa olla jopa haitallisia, Matti Korppi sanoo.

Eli kun hunajan tehosta on viitteitä, käsikaupassa myytävien yskänlääkkeiden kohdalla näin ei ole.

– Ainakin hunaja on turvallisempi vaihtoehto kuin lääkkeet, joista me tiedämme, etteivät ne auta, Korppi summaa.

Alle 1-vuotiaille lapsille hunajaa ei kuitenkaan tule antaa botulismiriskin takia.

Vaikutusmekanismi mysteeri

Tarkkaa tietoa siitä, mihin hunajan teho perustuu, ei ole.

– Vaikutusmekanismista ei ole minkäänlaista ajatusta. Aikoinaan uskottiin, että hunajan sokeri, kuten joidenkin lääkemikstuuroiden sokeri, peittää nielussa ja kurkussa olevia yskän reseptoreita ja siten helpottaisi yskää. Itse en oikein usko, että asia olisi näin, Matti Korppi sanoo.

Professorin mukaan tutkimusta tarvittaisiin lisää. Vielä on muun muassa selvittämättä, onko hunajalaatujen välillä eroa.

– Pitäisi tehdä lisää tutkimuksia ja spesifimpiä tutkimuksia, joissa otettaisiin hunajan laatu huomioon ja yritettäisiin löytää vaikuttavia aineita.

Professori Matti Korppia Yle Keski-Suomelle haastatteli Marika Paaso.