1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Steinerkoulu palkittiin hyvästä kouluruoasta

Helsingin Rudolf Steiner -koulu on palkittu edistyksellisestä kouluruokamallista. Koulu sai keskiviikkona Suomalaisen ruokakulttuurirahastolta 6 000 euroa palkintona "kouluruokailun toimintamallin kehittämisestä ja toteuttamisesta".

Kotimaan uutiset

Palkintoraati perusteli palkintoa mm. sillä, että koulun oppilaille tarjottu ruoka on luomupitoista. Koulun omassa keittiöissä valmistetaan päivittäin noin tuhat ateriaa, joiden raaka-aineet ovat voittopuolisesti luomua. Raaka-aineet hankitaan keittiölle ekologisilta lähitiloilta.

– Meidän pedagogiikassa ekologinen ajattelu on tärkeää ja se kuuluu luonnollisesti steiner-pedagogiikkaan. Kun itse tulin tähän taloon 14 vuotta sitten, huomattiin tiettyjä aukkoja ja teimme töitä sen eteen, että saimme kouluruokailun ja pedagogisen puolen kuntoon, kertoo koulun ruokatoimikunnan puheenjohtaja, kotitalousopettaja Lena Lietepohja.

Lietepohjan mukaan ruoan makukin on "aivan toinen" kun se ei sisällä eineksiä. Lietepohjan mielestä luomu pitää myös nälän loitolla eineksiä paremmin.

– Hyvät raaka-aineet tuovat kylläisen olon. Oppilaat ovat vielä muutama tunti ruokailun jälkeen kylläisiä. Aikaisemmin oli kuulemma toisin.

Rehtori Meri Arni-Kautun mukaan koulu on luonut ruoastaan itselleen brändin.

– Kun itseään brändätään, niin tänä päivänä brändätään pitkälti ruoalla. Kerro mitä syöt, niin kerron kuka olet, Arni-Kauttu tokaisee.

"Luomu on valintakysymys"

Luomu on tavallisesti mielletty kuluttuajien ja kouluruokaloiden silmissä tavallista ruokaa selvästi kalliimmaksi vaihtoehdoksi. Arni-Kautun mukaan on kuitenkin valintakysymys käyttääkö luomua vai eineksiä.

– Haluammeko köyhäillä halpayhteiskunnassa vai haluammeko satsata olemassa olevia varoja laatuun ja nimen omaan kestävään kehitykseen? Se on valinta, joka on ehkä hieman hintavampi kuin käydä halpaketjuliikkeissä, Arni-Kauttu selittää koulun ruokailun filosofiaa.

Lena Lietepohjan mukaan koulun ruokailun keskeinen osa on myös sen oma keittiö. Oma keittiö -ajatusta pitäisi Lietepohjan mielestä levittää mahdollisimman laajalle aikana, jossa koulujen keittiöitä keskitetään suuriin keskuskeittiöihin.

– Muissa Pohjoismaissa kuten esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa on jo hyvin pitkälti luovuttu keskuskeittiöistä. Suomessa ollaan näköjään hiukan jäljessä. Toivoisin, että meidän koulun keittiö olisi esimerkkinä muille, Lietepohja sanoo.

Lue seuraavaksi