Kasakkidiplomaatin itsemurha vankilassa epäilyttää Itävallassa

Rahat Alijev oli saanut uhkauksia, ilmeni tutkimuksissa hänen kuolemansa jälkeen.

Ulkomaat

Itävallassa viranomaiset ovat alkaneet tutkia aiempaa tarkemmin entisen kazakstanilaisdiplomaatin ja presidentin vävyn itsemurhaa wieniläisessä vankilassa, kertovat Itävallan tiedotusvälineet.

Entinen suurlähettiläs Rahat Alijev oli tuomioistuimen alustavan tutkimuksen mukaan saanut tappouhkauksia ja häntä oli myös kiristetty. Alijevin asianajajien mukaan mikään ei viitannut siihen, että heidän päämiehensä olisi suunnitellut itsemurhaa.

Vankilan mukaan Alijev löydettiin maanantaiaamuna hirttäytyneenä vankisellinsä kylpyhuoneesta. Hänet viimeisenä elossa nähnyt sairasosaston yöhoitaja oli jakanut edellisenä iltana lääkkeet sydänvaivoista kärsineelle Alijeville.

Itävalta kieltäytyi luovuttamasta Alijevia

Alijevia syytettiin Kazakstanissa osallisuudesta kahden entisen liikekumppanin murhaan. Pitkään Maltalla oleskellut Alijev antautui viime vuoden kesäkuussa vapaaehtoisesti Itävallan viranomaisille.

Itävalta kieltäytyi luovuttamasta Alijevia Kazakstaniin, sillä hänen ei uskottu saavan siellä asiallista oikeudenkäyntiä. Oikeudenkäynnin Itävallassa oli määrä alkaa huhtikuussa.

Alijev oli presidentti Nursultan Nazarbajevin vävy, josta tuli hänen kiivas vastustajansa. Alijev syytti appeaan siitä, ettei hänen omista presidenttihaaveistaan tullut totta. Oppositiollekaan Alijev ei ollut mieleen, vaan häntä syytettiin osallisuudesta opposition vaimennusyrityksiin maan itsenäistymisen jälkeen.

Koko itsenäisyyden ajan presidenttinä ollut Nazarbajev sai vuonna 2010 "maan isän" arvonimen, joka teki hänestä elinikäisen vallanpitäjän.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset