1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etelä-Suomessa tehdyt ratsastuskeskusvarkaudet alkavat selvitä

Hevostarvikevarkaudet viittavat Baltian suuntaan. Tulli ja poliisi ovat ottaneet kiinni tuoreeltaan satamassa kaksi liettualaista miestä epäiltyinä törkeästä varkaudesta. Viime viikkojen aikana viidessä kuudessa eteläsuomalaisessa ratsastuskeskuksessa on käynyt varkaita. Esimerkiksi hämeenlinnalaiselta Alaspään ratsastuskeskukselta vietiin niin satuloita, suitsia kuin loimiakin.

Kotimaan uutiset
Satuloita seinälle telineissä.
Terhi Koivula

Tullin partio löysi varastettuja ratsastustarvikkeita Viroon suuntautuvan matkustajaliikenteen valvonnassa lauantaiaamuna 21.2.2015 Helsingin Länsisatamassa.

Tullin partio pystyi selvittämään tavaroiden omistajat satulavöihin kirjoitettujen hevosten nimien perusteella. Tulli sai palautettua tavarat nopeasti omistajille, ja ratsutilan toiminta pääsi jatkumaan häiriöttä.

Alustavan arvion mukaan varastettujen esineiden arvo on noin 30 000 euroa. Juttu on siirretty poliisille tutkittavaksi.

Tullissa tarkkana, tavarat takaisin

Viime viikkojen aikana pitkin Etelä-Suomea on tehty varkauksia ratsastuskeskuksiin ja ratsastuskouluihin. Esimerkiksi hämeenlinnalaisella Alaspään ratsastuskeskuksella kävi varkaita kolmisen viikkoa sitten.

Alaspään ratsastuskeskus sai varkauden jälkeen nopeasti korvaavat satulat ja muut varusteet, mutta varkaus harmittaa tietysti yrittäjää. Alaspään ratsastuskeskuksen johtaja Terhi Koivula kertoo, että alalla vaihdetaan kuulumisia tiheään, ja liettualaisten tekemästä tuoreesta varkaudesta Koivula sai tiedon varsin nopeasti.

– Mäntsäläläisestä ratsastuskoulusta ilmoitettiin meille, että heiiltä oli tyhjennetty satulahuone. Ja sitten aamulla varkaita oli jäänyt kiinni tullissa.

Tarvikkeet on jo palautettu yrittäjälle. Tullin huomiota oli kiinnittänyt se, että satuloissa ja muissa varusteissa oli ollut hevosten nimiä.

Alaspään ratsastuskeskuksen oma varkaus on edelleen selvittämättä. Terhi Koivula miettii talliensa varustamista kunnon valvontakameroilla, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi.

– Meiltä varastetuista tavaroista ei ole tietoa. Odotellaan, jos tutkinta toisi asiaan selvyyttä, Koivula toivoo.

Etelän tallit kiinnostavat varkaita

Poliisi ja Tulli tutkivat hevostarvikevarkauksia nyt monen eri tapauksen kautta. Kanta-Hämeestäkin poliisitutkinnassa on kaksi tapausta: hämeenlinnalaisen tallin ohessa tammelaiselle tallille yritettiin tunkeutua tammikuun lopussa. Varkaus jäi kuitenkin yritykseksi, kun tallin omistajat kuulivat yöaikaan ääntä ja hätistivät varkaat pois.

Tallivarkauksia on tehty Kanta-Hämeen lisäksi Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla. Poliisi ei halua tässä vaiheessa tutkintaa rajata tekijöitä nyt kiinni jääneisiin kahteen mieheen.

Mahdollista on, että tekijöitä voi olla enemmänkin. Siitä poliisit ovat kuitenkin jokseenkin varmoja, että tehtyjen tallivarkauksien saalis on päätynyt Suomesta muualle. Baltian alue vaikuttaisi kiinnostavimmalta kohteelta, ovathan kiinni jääneet varkaatkin liettualaisia.

Ratsastuskeskuksille varkaudet ovat kalliita koettelemuksia: satulat ja varusteet maksavat kymmeniä tuhansia euroja. Takaisin saatujen varusteiden arvoksi on hahmoteltu noin 30 000 euroa.

Lue seuraavaksi