Elokuvaohjaaja Roman Polanskin luovutusoikeudenkäynti jatkuu

Elokuvaohjaaja Roman Polanskin oikeudenkäynti jatkuu edelleen Puolassa. Polanski toi uutta materiaalia oikeudenkäyntiinsä Krakovaan.

Ulkomaat
Roman Polanski saapuu asianajajiensa kanssa oikeuteen 25. helmikuuta Krakovassa.
Roman Polanski (kes.) saapuu asianajajiensa kanssa oikeuteen 25. helmikuuta Krakovassa.Jacek Bednarczyk / EPA

Tuomari Dariusz Mazurin mukaan oikeus ei pysty tekemään vielä tänään päätöstä, koska elokuvaohjaaja Roman Polanskin asianajaja oli toimittanut lisäaineistoa Puolan Krakovaan. Oikeudenkäynti oli suljettu medialta ja uusi käsittely määrättiin huhtikuulle. Polanski oli paikalla kahden asianajajansa kanssa. Tarvittaessa myös oikeusministeri voi tehdä luovutusasiassa lopullisen päätöksen.

Yhdysvallat vaatii Puolaa luovuttamaan elokuvaohjaaja Roman Polanskin Yhdysvaltoihin raiskaustuomion takia. Viranomaiset haastattelivat Polanskia viime lokakuussa Krakovassa. He päätyivät kuitenkin siihen, että oikeudella ei ollut perusteita pidättää Polanskia ja päättivät odottaa mahdollista luovutusvaatimusta Yhdysvalloista.

Polanski istui 42 päivää vankeudessa, kun hänen oli todettu harrastaneen seksiä alaikäisen kanssa vuonna 1977. Hän lähti vankeuden jälkeen Yhdysvalloista, koska hän uskoi joutuvansa vuosiksi vankilaan. Polanski pidätettiin 2009 Sveitsissä Yhdysvaltain pyydettyä luovutusta.

Moni puolalainen pitää 81-vuotiasta ohjaajaa yhtenä tärkeimmistä elävistä kulttuurihahmoista.