Carean Hassinen: Uusi sote-malli lähempänä kuntia

Carean toimitusjohtaja Kari Hassinen arvioi, että uusi maakunnallinen sote-kuntayhtymä voisi olla noin kolme kertaa suurempi kuin nykyinen. Uusin sosiaali- ja terveyspalvelujen hallintomalli perustuu nykyisiin sairaanhoitopiireihin.

Kotimaa
Ilmoittautumisautomaatti Kymenlaakson keskussairaalan pääaulassa.
Juha Korhonen / Yle

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta saavutti illalla ratkaisun sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta koskevassa perustuslakipulmaan. Uuden mallin pohjana on tiettävästi yksiportainen kuntayhtymämalli. Kymenlaaksoon voisi syntyä nykyisen sairaanhoitopiirin alueen kokoinen kuntayhtymä, joka vastaisi kaikista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän Carean toimitusjohtaja Kari Hassinen sanoo, että uuden kuntayhtymän voisi perustaa Carean pohjalle tai sitten kokonaan uuden yhtymän. Pallo on päättäjillä. Avoin kysymys on edelleen myös järjestelmän rahoitusmalli.

Jos kuntayhtymä vastaisi koko maakunnan alueella erikoissairaanhoidosta, terveyspalveluista ja sosiaalipalveluista, arvioi Hassinen uuden yhtymän noin kolme kertaa nykyisen Carean kokoiseksi.

Aiemmissakin sote-malleissa on ollut tarkoituksena palvelujen kokoaminen yhdelle järjestäjälle, joka onkin ollut Hassisen mielestä uudistuksen tärkein ja paras asia. Aiemmin esitettiin, että palveluja hallinnoisi viisi suurta sote-aluetta.

– Nyt esitetty malli olisi lähempänä kuntia ja niiden päätöksentekoa. Kymenlaaksossa pienten kuntien ääni kuuluisi paremmin, kun kuntia on vain kuusi, sanoo Hassinen.

Toimitusjohtaja ei näe, että hallintouudistuksella olisi vaikutusta Kymenlaakson keskussairaalan remonttiin tai Kouvolan Ratamo-keskuksen rakentamiseen. Tiloja on uusittava maakunnan molemmissa päissä joka tapauksessa.