Kadonneiden luokkakuvien metsästys on kova urakka – haussa kymmeniä otoksia, nimiä ja tarinoita

Luokkakuvat nostavat mieleen muistoja menneiltä kouluajoilta. Vaatteet, hiustyylit ja kuvien tyyli ovat muuttuneet vuosikymmenten varrella. Taimi Syrjälä päätti kerätä talteen kaikki Liesjärven lakkautetun kyläkoulun luokkakuvat. Hän etsii salapoliisin lailla lisää kuvia sekä nimiä, tietoa ja tarinoita kuvien ympärille vanhan kansakoulun oppilailta.

Kotimaa
Nainen katselee valokuvia.
Anne Niskanen / Yle

Tammelan Liesjärvellä asuva Taimi Syrjälä on ottanut ison haasteen vastaan. Hän aikoo kerätä talteen Liesjärven lakkautetun koulun luokkakuvat. Sysäyksen luokkakuvien keräämiseen Taimi Syrjälä sai sedältään Unto Syrjälältä saamastaan vakavailmeisestä luokkakuvasta.

Vanhoissa kuvissa ilmeet ovat vakavia, mutta uudemmissa jo vapautuneempia.

Taimi Syrjälä

– Unto-setä antoi minulle kaksi vanhaa luokkakuvaa, joissa vakavailmeiset oppilaat seisovat koulun seinän vierellä, kertoo Taimi Syrjälä. 1920-1930-luvuilta peräisin olevissa kuvissa ovat myös Unton isoveljet.

Liesjärven koulun toiminta päättyi 2010, eli vanha koulu ehti toimia liki sata vuotta. Tuohon ajanjaksoon mahtuu lukematon määrä luokkakuvia. Parhaimmillaan koulussa oli satakunta oppilasta ja luokkiakin seitsemän eri luokka-astetta.

Tällä hetkellä Taimi Syrjälällä on kasassa jo yli kuusikymmentä luokkakuvaa, mutta toinen mokoma puuttuu vielä. Luokkakuvia Taimilla on toki omastakin takaa, onhan hän itsekin Liesjärven koulun vanhoja oppilaita. Myös suku on kartuttanut luokkakuvapottia.

Mustavalkoisia valokuvia pahville liimattuna.
Liesjärven opettaja Martti Aisala kokosi mustavalkoisista yksittäiskuvista hauskan kuvakollaasin.Anne Niskanen / Yle

Luokkakuva-aarteita on löytynyt myös koululta. Esimerkiksi opettaja Martti Aisalan kokoama kuvakollaasi vuodelta 1963 on tehty mustavalkoisista yksittäiskuvista.

– Liesjärven opettajana pitkään ollut Allan Lundén oli puolestaan kerännyt kansioon luokkakuvia vuodesta 1978 vuoteen 2007 eli kaikkiaan 28 kuvaa.

Muotia ja maailman menoa

Vanhoissa mustavalkoisissa luokkakuvissa oppilaat ovat usein ulkona koulun pihalla. Vanhemmissa luokkakuvissa oli oppilaiden ja opettajien lisäksi mukana myös esimerkiksi koulun keittäjä.

– Vanhoissa kuvissa ilmeet ovat vakavia, mutta uudemmissa jo vapautuneempia, Taimi Syrjälä kuvailee luokkakuvia selatessaan.

Värillinen luokkakuva.
Liesjärven koulun luokkakoot pienenivät loppua kohti. Luokkakuva on lukuvuodelta 2005-2006.Anne Niskanen / Yle

Perinteisten luokkakuvien lisäksi löytyy myös erikoisuuksia. Muun muassa 1930-luvulta on säilynyt muutamia sellaisia luokkakuvia, joissa on pelkästään essuihin pukeutuneita tyttöjä – sen ajan kaverikuvia.

Kuvista näkyy myös, kuinka pukeutuminen muuttui vuosien saatossa. Vanhemmissa kuvissa pojilla on nahkasaappaat ja työpusakat, tytöillä mekot ja essut. Essut olivat tärkeä osa tyttöjen vaatetusta.

– Äitini oli tarkka siitä, että oma essuni oli kouluun lähtiessä siisti, kertoo Taimi Syrjälä, joka aloitti koulutiensä Liesjärven koulussa vuonna 1955.

Nimien löytäminen välillä salapoliisityötä

Taimi Syrjälä miehensä avustamana kokoaa luokkakuvista kansiota tietokoneelle. Hän muistuttaa, että luokkakuvasta ei tarvitse luopua kokonaan, sillä sen saa takaisin skannauksen jälkeen.

Salapoliisin työtä luokkakuvien kerääjä tarvitsee paitsi kuvien löytämiseksi niin myös kuvissa olevien henkilöiden nimien löytämiseksi.

Luokkakuvia pöydällä.
Taimi Syrjälän työmaa: tunnistettavia kasvoja riittää kuten myös skannattavaa. Luokkakuvien kerääminen on kuitenkin mieluinen tehtävä, hän sanoo.Anne Niskanen / Yle

– Onneksi on myös niitä hyvämuistisia ihmisiä, jotka muistavat lapsuuden kavereiden nimet, vaikka kuva olisi otettu jo 1930-luvulla, Taimi Syrjälä kehuu.

Hän muistuttaa, että nyt liesjärveläisillä ja Liesjärven koulua käyneillä on mahdollisuus etsiä esimerkiksi isovanhempiensa vanhoja luokkakuvia. Moni on myös kysellyt omien, kadoksiin joutuneiden luokkakuviensa perään.

– Tavoitteenani on saada luokkakuvia kerättyä niin paljon, että saan niistä aikaiseksi vaikka näyttelyn. Liesjärven kouluhan olisi tähän tarkoitukseen juuri sopiva paikka.

Ennen näyttelyä on vielä paljon työtä, sillä luokkakuvien lisäksi Taimi Syrjälä kertoo kaipaavansa tarinoita koulusta ja vaikka koulumatkoista.