Haminassa ja Kotkassa harvinaisia lintubongauksia

Lintuasiantuntijan mukaan moni laji on poikkeuksellisesti talvehtinut pohjoisilla leveyksillä. Etelä-Kymenlaaksossa on tavattu myös viitatiainen sekä mahdollisesti myös mustakaularastas.

Kotimaa
Haminan Ruotsinkylässä tehtiin helmikuun alussa havainto linnusta, jonka epäillään olevan Suomessa melko harvinainen mustakaularastas
Haminan Ruotsinkylässä tehtiin helmikuun alussa havainto linnusta, jonka epäillään olevan Suomessa melko harvinainen mustakaularastas.Ari Seppä

Lintujen kevätmuutto on parhaillaan käynnissä Kymenlaaksossa. Lintuharrastajat ovat havainneet maakunnan alueella viimeisen viikon kuluessa muun muassa tukkasotkia, harmaalokkeja, kiuruja ja laulujoutsenia. Enemmän muuttajia on odotettavissa maaliskuun loppupuolella.

Lintuasiantuntija Mikko Pöyhösen mukaan poikkeuksellista tänä talvena on ollut monien muuttolintujen jättäytyminen Suomeen syksyllä ja selviytyminen läpi talven.

Kotkassa ja Haminassa talvehtineita muuttolintuja ovat esimerkiksi tuulihaukka, punarinta, kulorastas ja mustapääkerttu. Kottaraisia, peippoja ja nokkavarpusia on tavattu jopa pieninä parvina.

Etelä-Kymenlaaksossa on nähty myös harvinaisempia lintuajeja. Kotkan Laajakoskella on esimerkiksi talvehtinut viitatiainen. Helmikuun alussa lintubongareita saapui runsaasti myös Haminan Ruotsinkylään harvinaisen mustakaularastaan perässä.

Lintu saatiin kuvattua, mutta kun lopullinen määritys piti tehdä, ei yksilöä enää löytynytkään. Mustakaularastas havaitaan Suomessa pari kertaa vuodessa.