1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Puolueet: Suoranaista sotilaallista uhkaa ei ole

Kaikkien eduskuntapuolueiden mukaan Suomeen ei nyt kohdistu suoranaista sotilaallista uhkaa. Valppaana pitää silti olla, poliitikot huomauttivat Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tilaisuudessa Helsingissä.

politiikka
Keskustan Seppo Kääriäinen, sdp:n Erkki Tuomioja, vasemmistoliiton Annika Lapintie, vihreiden Pekka Haavisto, perussuomalaisten Jussi Niinistö, kokoomuksen Alexander Stubb ja rkp:n Carl Haglund osallistuivat Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n vaaliseminaariin Helsingissä 25. helmikuuta 2015.
Keskustan Seppo Kääriäinen, sdp:n Erkki Tuomioja, vasemmistoliiton Annika Lapintie, vihreiden Pekka Haavisto, perussuomalaisten Jussi Niinistö, kokoomuksen Alexander Stubb ja rkp:n Carl Haglund osallistuivat Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n vaaliseminaariin Helsingissä 25. helmikuuta 2015.Jussi Nukari / Lehtikuva

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan maailman suurista muutoksista huolimatta Suomi ei kohtaa suoranaista uhkaa nyt.

– Mutta päätä ei voi pistää pensaaseen, pääministeri muistutti Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan, MTS:n tilaisuudessa Helsingissä.

Myös ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja perussuomalaisten Jussi Niinistö olivat pääministerin kanssa samaan mieltä. Suoranaista uhkaa ei ole, mutta erilaisia vaihtoehtoja pitää tarkkailla ja niihin pitää varautua.

Poliitikkojen mielestä huomiota pitää kuitenkin kiinnittää muun muassa Venäjään. Silti ei saa unohtaa muun muassa yhteiskuntien sisäisiin ongelmiin liittyviä uhkia tai esimerkiksi ilmastonmuutoksen tuomaan uhkaa.

Samalla poliitikot muistuttivat, että Euroopan unioni on meille ollut merkittävin turvallisuuspoliittinen valinta. Pääministeri Stubb muistutti, että linjaus vain on hieman konservatiivinen ja vanhanaikainen.

Lapintie luopuisi nykyisestä asevelvollisuudesta

Eduskuntapuolueista vain vasemmistoliiton Annika Lapintie olisi valmis luopumaan nykyisenkaltaisesta asevelvollisuudesta. Kaikki muut jatkaisivat periaatteessa nykyisen mallin mukaan.

Hänen mukaansa asevelvollisuutta voisi kehittää neljän kuukauden mallin pohjalta.

Vihreiden Pekka Haavisto taas muistutti, että asevelvollisuutta voisi kehittää palvelemaan yhteiskunnan muita tehtäviä. Lisäksi armeija-aika pitäisi Haaviston mukaan yrittää paremmin sovittaa myös opiskeluun.

Haavisto oli myös sitä mieltä, että yleisen asevelvollisuuden lisäksi "joissain tapauksissa voitaisiin tarvita ammattilaisten apua".

Yksimielisiä kaikki puolueet ovat siitä, että koko maan puolustuksesta pitää pitää kiinni.

– Koko maata ei kyetä puolustamaan, jos ei ole yleistä asevelvollisuutta, keskustan Seppo Kääriäinen tiivisti.

Käytäntö vaan voi olla toinen, Kääriäinen ja kristillisdemokraattien Sari Palm muistuttivat.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS:n keskustelutilaisuus on parhaillaan menossa kansallismuseossa Helsingissä. Yle lähettää keskustelun suorana Yle Areenassa. Paneelikeskustelun alkoi iltapäivällä noin kello 14.30.

Keskustelussa ovat mukana pääministeri Alexander Stubb (kok.), puolustusministeri Carl Haglund (r.) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sekä kansanedustajat Pekka Haavisto (vihr.), Seppo Kääriäinen (kesk.), Annika Lapintie (vas.), Jussi Niinistö (ps.) ja Sari Palm (kd.). Sen vetävät toimittajat Reijo Lindroos ja Mirva Brola.

Lue seuraavaksi