Japanilainen tulivuorisaari kasvanut kooltaan jo yli kymmenkertaiseksi purkauksen alun jälkeen – video

Tyynellämerellä sijaitsevalla saarella purkautuva tulivuori on kasvattanut saaren koon yli kymmenkertaiseksi purkauksen alettua reilu vuosi sitten.

luonto
Nishinoshiman saari kuvattuna helmikuun 2015 lopulla.
Tyynellä merellä sijaitsevalla Japanille kuuluvalla saarella purkautuva tulivuori on kasvattanut saaren koon yli kymmenkertaiseksi purkauksen alettua reilu vuosi sitten.

Tyynellämerellä sijaitsevalla, Japanille kuuluvalla saarella purkautuva tulivuori on kasvattanut saaren yksitoista kertaa suuremmaksi kuin mitä se oli purkauksen alkaessa marraskuussa 2013. Saari on yli kaksinkertaistanut kokonsa noin puolessa vuodessa.

Tuhannen kilometrin päässä Tokiosta sijaitseva vedenalainen tulivuori synnytti purkauksen alettua uuden saaren, joka myöhemmin yhdistyi puolen kilometrin päässä sijainneeseen viereiseen saareen purkauksen ansiosta.

Saaren nimi on Nishinoshima. Aiemmin sitä kutsuttiin Niijimaksi, mutta joulukuussa 2013 saaren yhdistyttyä alkuperäiseen Nishinoshiman saareen nimestä luovuttiin. Alkuperäinen Nishinoshiman saari oli vedenalaisen tulivuoren huippu, joka kasvoi monta kertaa suuremmaksi tulivuorenpurkauksessa vuosina 1973–74.

Alkuperäinen Nishinoshiman saari ja sen viereen syntynyt uusi saari joulukuussa 2013.
Alkuperäinen Nishinoshiman saari ja sen eteläpuolella tulivuorenpurkauksessa syntynyt uusi saari joulukuussa 2013.Nasa

Maanantaina saaren ylitse lentäneen Japanin rannikkovartioston lentokoneen miehistön mukaan tulivuori syöksi vulkaanista ainesta useita kertoja minuutissa. Tulivuoresta peräisin oleva savupatsas nousi noin 1 200 metrin korkeuteen.

Koneen kuvaamassa infrapunavideossa näkyi myös tulivuoresta purkautuvaa laavaa. Viranomaiset kehottivat saaren lähistöllä liikkuvia laivoja varovaisuuteen.

Rannikkovartioston mukaan saari on nyt lähes 2,5 neliökilometrin laajuinen. Itä–länsisuunnassa sen pituus on 1 950 metriä ja pohjois–eteläsuunnassa 1 800 metriä.

Tutkijat epäilivät saaren uppoavan takaisin mereen

Uusi saari ilmestyi, kun vedenalaisen tulivuoren purkaus nosti sen huipun merenpinnan yläpuolelle marraskuun 2013 lopussa. Muutama päivä saaren synnyn jälkeen tutkijat epäilivät, että saari häviäisi takaisin mereen aaltojen aiheuttaman eroosion, kuuman kiven jäähtymisen ja painovoiman vaikutuksesta. Parissa viikossa saari oli kuitenkin kasvanut kolminkertaiseksi sitten purkauksen alun.

Marraskuussa 2014 tulivuoren huippu oli kohonnut nykyiseen noin sadan metrin korkeuteen, mikä on viisi kertaa korkeammalla kuin purkauksen alkaessa.

Nishinoshiman tulivuoresta nousee paksu savupilvi yhdistyneen saaren täytettyä vuoden marraskuussa 2014.
Nishinoshiman tulivuoresta nousi paksu savupilvi yhdistyneen saaren täytettyä vuoden marraskuussa 2014.Nasa

Nyt viranomaiset suunnittelevat tutkivansa saaren lähistön merenpohjaa kauko-ohjattavien sukellusveneiden avulla. Japanin rannikkovartiosto on seurannut saarta ja itse purkausta sen alusta asti tarkasti ja sen sivuilla on lukuisia kuvia saaresta (siirryt toiseen palveluun).

Saari kuuluu Ogasawaran saariketjuun. Saariketju sijaitsee Japanin tavoin Tyynenmeren tulirenkaan alueella. Lähes koko valtameren kiertävällä vyöhykkeellä sijaitsee kolme neljännestä maailman tulivuorista ja tapahtuu 90 prosenttia maailman maanjäristyksistä.

Lähteet: Yle Uutiset